ΔΗΜΑΡ: Η αναθεώρηση του Συντάγματος να μην γίνει προϊόν εκμετάλλευσης

Να μην γίνει η αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που άνοιξε τη σχετική συζήτηση.

«Είναι μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να εξαγγέλλεται βιαστικά και με μικροπολιτική στόχευση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο τόπος έχει σίγουρα ανάγκη από επείγουσες και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, που έχασε την εμπιστοσύνη

των πολιτών και βαρύνεται από πελατειακές δουλείες», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά και σημειώνει ότι έχει ήδη προτείνει επείγουσες και ρεαλιστικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν, «ΤΩΡΑ με νόμο και πριν την αναθεώρηση, με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο κοινοβούλιο και στο λαό», όπως:

- μείωση του αριθμού των βουλευτών

- ασυμβίβαστο της ιδιότητας του υπουργού /υφυπουργού με εκείνη του βουλευτή

- αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών: ολιγοεδρικές περιφέρειες και παράλληλα σμίκρυνση των αχανών περιφερειών όπως π.χ. η Β' Αθήνας

- Κατάργηση της σκανδαλώδους πριμοδότησης με 50 έδρες του πρώτου κόμματος, με ταυτόχρονη καθιέρωση της απλής αναλογικής

- Νέοι σαφείς κανόνες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος

Η ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζει, επίσης, ότι για τις δύο τελευταίες αλλαγές έχει καταθέσει πρόταση νόμου και η σχετική συζήτησή τους εκκρεμεί ακόμη στη Βουλή.

Τέλος, δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο, με όλα τα δημοκρατικά κόμματα, με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, ώστε να γίνουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Διαβάστε επίσης:

Το χαρτί της Συνταγματικής αναθεώρησης «παίζει» ο Σαμαράς

Keywords
Τυχαία Θέματα