Δεσμεύσεις για δημοψήφισμα και νέο σύνταγμα στη Συρία

17:18 7/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

«Απολύτως» δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να σταματήσει τη βία «απ' όπου κι αν προέρχεται».

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως είχε μια «πολύ χρήσιμη» συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο, κατά την οποία ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεσμεύθηκε πως θα ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για νέο σύνταγμα στη χώρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες

για τερματισμό των βιαιοτήτων πρέπει να συνοδεύονται από ένα διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο Ρώσος υπουργός και προσέθεσε πως «σήμερα ο Σύρος πρόεδρος επιβεβαίωσε την καλή του θέληση να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία».

Το σχέδιο για το νέο σύνταγμα, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, θα παρουσιαστεί σύντομα στον Άσαντ. «Ο πρόεδρος Άσαντ δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με την επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο για το νέο σύνταγμα. Η δουλειά της έχει ολοκληρωθεί και πλέον αναμένεται να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για το δημοψήφισμα για αυτό το πολύ σημαντικό για τη Συρία κείμενο», σχολίασε ο Λαβρόφ.

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει να αναζητεί μία λύση στη συριακή κρίση η οποία θα βασίζεται στην πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση εξουσιών από τον Άσαντ στον αντιπρόεδρό του.

Ο Άσαντ επίσης διαβεβαίωσε τον Ρώσο υπουργό ότι η Συρία επιθυμεί να συνεχιστεί η αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα και να διευρυνθεί.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία καταγγέλλοντας την κλιμάκωση των βιαιοτήτων. Μία νέα συνάντηση του Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών είναι προγραμματισμένη για τις 11 Φεβρουαρίου για να εξετάσει την πιθανότητα να συνεχιστεί η αποστολή των παρατηρητών, σκοπός της οποίας είναι να ελέγξει την εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα