Δεν υποχωρεί ο Τσίπρας από τις κόκκινες γραμμές σε κομβικά ζητήματα

Αποφασισμένη να μην υποχωρήσει σε θέματα αιχμής είναι η κυβέρνηση και με αυτή την εντολή προσέρχονται στις συζητήσεις με τους…

Παρά τον «ορυμαγδό» πιέσεων, ακόμα και εκβιαστικών τελεσιγράφων τα οποία είτε διαβιβάζονται απευθείας στα μέλη της ελληνικής ομάδας πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, είτε μέσω διαρροών σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής: «Όχι υποχωρήσεις σε θέματα αιχμής, όχι μείωση των συντάξεων».

Οι …καρεκλοκένταυροι στη βελγική πρωτεύουσα χωρίς περιστροφές

θέτουν ως προϋπόθεση να κάνει πίσω η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό, εργασιακά είτε στο φορολογικό για να επέλθει η συμφωνία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι το σημερινό (29/04) δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο- ανώνυμος- Ευρωπαίος αξιωματούχος με δήλωσή του που ερμηνεύεται ως ωμή παρέμβαση στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστο χρόνο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλιώς θα χρεοκοπήσει.

Ωστόσο, η διαπραγματευτική ομάδα διευκρινίζει ότι «εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια».

Πηγές από την ελληνική ομάδα δηλώνουν ότι η επιθυμία της Αθήνας είναι να υπάρξει μια συμφωνία, ει δυνατόν και πριν την 11η Μαίου, ακόμα και με τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup.

Μάλιστα αποσαφηνίζεται ότι για να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας θα αρκούσε μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια.

Φουλ οι μηχανές για το νομοσχέδιο με τη λίστα Βαρουφάκη

Την ίδια στιγμή -και παρά τις ευρωπαικές «τρικλοποδιές»- στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, θα τεθεί επί τάπητος το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές παραμέτρους της λίστας Βαρουφάκης, ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και να παραμεριστεί οποιαδήποτε ανασφάλιστη.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μην «κλείσει» στο υπουργικό, καθώς θα πρέπει να συζητηθεί και να ακουστούν όλες οι απόψεις. «Το νομοσχέδιο δεν είναι "μαρμάρινη πλάκα", ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών» τόνισε.

Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο θα αποφασιστεί αύριο.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group, όταν καταλήξει η κυβέρνηση.

Στο υπουργικό, η συζήτηση θα εστιάσει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις όποιες διαφωνίες έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group.

Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group, που επίσης συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα