Δεν ήταν ροκ! Ήταν πέτρινη χρονιά!

Του Λευτέρη Κεφαλά

Το να στήνεις στο τέλος της χρονιάς μια λίστα με τα «κορυφαία ροκ-ποπ τραγούδια» της, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε πρωτότυπο, αλλά κυρίως ούτε και αντικειμενικό.

Όλοι, λίγο-πολύ, κάνουμε ετήσιες μουσικές λίστες (οπότε γιατί η δικιά μου να είναι καλύτερη από τη δικιά σου;), όλοι έχουμε τραγούδια που μας άρεσαν περισσότερο και που τα ψάξαμε, τα βρήκαμε και τα λιώσαμε στο repeat, ενώ από τα αυτιά μας αναπόφευκτα περάσανε και τα «άλλα» τραγούδια, εκείνα που στα πρώτα δευτερόλεπτα της εισαγωγής τους η λέξη «ηχορύπανση»

ήταν η πιο επιεικής περιγραφή που τους ταιριάζει. ΟΚ, γούστα είναι αυτά.

Το 2011, κατά γενική ομολογία, βγήκαν καλά ροκ τραγούδια, ίσως και καλύτερα από το 2010. Οπότε η τελική επιλογή των παρακάτω 11 ήταν πολύ πιο ζόρικη. Για να εξηγούμαστε πάντως, να μην παρεξηγούμαστε: ο χαρακτηρισμός «καλύτερα της χρονιάς» δεν υπάρχει πουθενά μέσα στο κείμενο, γιατί είναι υποκειμενικός. Απλά εδώ προσπάθησα ελαφρώς να κάνω το υποκειμενικό, αντικειμενικό (σαν να τετραγωνίζεις τον κύκλο!).

Η παρακάτω λίστα έχει συσταθεί με βάση τις εξής παραμέτρους: τις αντιδράσεις των ακροατών όταν παρουσίαζα αυτά τα κομμάτια στη ραδιοφωνική εκπομπή μου (Red Fm 96.3, 20.00-22.00 καθημερινά), τη γενικότερη και ειδικότερη δημοτικότητά τους ως τραγούδια, αλλά και το γκελ των ερμηνευτών τους στα παγκόσμια μουσικά μέσα και δρώμενα. Τέλος, σε μια τέτοια λίστα φυσικά κι έχει μπει μια γερή δόση από το προσωπικό μου κριτήριο, με εμβόλιμη μια πιο κριτική ματιά μου. Στα σχόλια κάτω από κάθε τραγούδι, η φαντασία μου οργίασε..! Εσείς πάλι ξεκινήστε από τα στερεότυπα: ανεβάστε το volume του υπολογιστή σας γιατί το ροκ θέλει δυνατή ένταση. Κλισέ, αλλά πραγματικότητα.

1. Red Hot Chili Peppers - The Adventures Of Rain Dance Maggie

Οι μέρες μετρούν σπιντάτα ανάποδα μέχρι τις 4/9/2012, μέρα όπου οι Red Hot Chili Peppers θα πατήσουν πόδι στο επιβλητικό stage που θα έχει στηθεί για πάρτη τους, για το πολυαναμενόμενο performance τους στο ΟΑΚΑ. Η σημαντικότερη όμως απορία ήδη πλανάται στον αέρα, 9 μήνες πριν τη συναυλία: ο Antony Kiedis θα τη διατηρήσει κομψή, ψαλιδισμένη και ακέραια τη βουκολική μουστάκα του ως το σόου επί ελληνικού εδάφους ή όχι; Αλήθεια, πόσο πιθανό είναι να έχει επηρεαστεί από το λαϊκό άσμα με τον «Καπετανάκη που ‘χει ντούγκλα στο μουστάκι», πολύ πριν έρθει στην Ελλάδα; Πέρα πάντως από το σουρεάλ ντελίριο, στο βίντεο του συγκεκριμένου κομματιού οι RHCP απολαμβάνουν το αποκαλούμενο «terrace concert» (ελληνιστί, «ταρατσάτο»;), το οποίο ως ιδέα και κόνσεπτ το έχεις ξαναδεί σε βίντεο και μάλιστα των U2, «Where the streets have no name», αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία. No παρθενογένεση πια! Σημασία έχει ένα πράγμα, ότι τα χοροπηδητά του Antony Kiedis στην ταράτσα, μάλλον έξαλλο έχουν κάνει το ρετιρέ, το οποίο πιο πιθανό είναι οι ένοικοί του να βαράνε με τα κοντάρια από τις σκούπες το ταβάνι για να σταματήσει το ποδοβολητό!

2. Days Are Forgotten – Kasabian

Πιθανώς, χρόνια μετά από την οικ

Keywords
Τυχαία Θέματα