Δέκα χρόνια ρύπανσης στη Μήλο εν γνώσει του Οδ. Κυριακόπουλου

Ενοχλεί το νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και υποβάθμιση από την S&B

Σκηνές μεσαιωνικής καμαρίλας θυμίζουν οι κινήσεις προσώπων που βρίσκονται στη Μήλο κι έχουν πανικοβληθεί από τη νέα αυτοψία του “Newsbomb.gr” στα σημεία όπου διαπιστώθηκε υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της “S&B” του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Στις δύο μονάδες των Βουδίων καταγράφεται κλίμα καχυποψίας μεταξύ των εργαζομένων και κυρίως

προς τους 15 συναδέλφους τους, οι οποίοι μετακινήθηκαν εκεί από το Τσιγκράδο. Κάποιοι μάλιστα λένε φωναχτά ότι η “S&B” είναι μία από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει ούτε ένα ευρώ από τις αποδοχές των εργαζομένων παρότι «κάποιοι δεν το σέβονται και μιλούν σε δημοσιογράφους».

Ωστόσο δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τις εργασιακές συνθήκες και φυσικά κανείς δεν θέλει να πληγούν οι εργαζόμενοι.

Επίσης, κάποιοι από την εταιρεία και από τον Δήμο Μήλου θα πρέπει να αφήσουν τους «μυστικούς δείπνους» και να απαντήσουν συγκεκριμένα σε ερωτήματα που έχουν τεθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα. Όπως επισημαίνουμε στο πλαίσιο της νέας αυτοψίας του “Newsbomb.gr” στη Μήλο, θόρυβος για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού έχει σηκωθεί αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία.

Στερεά βαφτίστηκαν υγρά απόβλητα

Ελάχιστοι θυμούνται σήμερα τι συνέβη το 2002, όταν η νομαρχία Κυκλάδων έδωσε την άδεια στην S&B να διαχειρίζεται τα στερεά ως υγρά απόβλητα και να χύνει στο Αιγαίο μείγμα σωματιδίων υπέρλεπτου περλίτη με θαλασσινό νερό. Η άδεια αυτή ανανεώθηκε μεταγενέστερα με διαδοχικές αποφάσεις του Νομάρχη. Το θέμα όμως απασχολούσε τόσο τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Μήλου, όσο και οικολογικές οργανώσεις.

Στο παρασκήνιο ακούγονται και διάφορα άλλα ζητήματα που φθάνουν ακόμα και στο επίπεδο των υπόγειων πολιτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε παράγοντες που δεν απασχολούν την τοπική κοινότητα του νησιού.

Υπάρχουν αιτιάσεις για αποφάσεις της νομαρχίας που εκδόθηκαν το 2002 όταν ήταν νομάρχης ο σημερινός βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, οι οποίες διερευνώνται. Ωστόσο γίνεται λόγος και για αδιαφορία εκ μέρους του διαδόχου του στη νομαρχία Κυκλάδων, του κ. Δημήτρη Μπάιλα, για τον οποίο λέγεται επίσης ότι αναγκάσθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του το 2010 ύστερα από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που είχε και αναμοχλεύθηκαν με δημοσιεύματα στην «Καθημερινή» και τον τοπικό Τύπο.

Αυτό το πολιτικό σκηνικό στην περιοχή των Κυκλάδων κυρίως κατά την περίοδο διακυβέρνησης της «ισχυρής Ελλάδας» από τον κ. Κώστα Σημίτη (όταν άλλαξε το πολιτικό σκηνικό) δικαιολογεί τους εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις και στα ορυχεία της S&B στη Μήλο το 2007, επί υπουργίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ του κ. Γιώργου Σουφλιά. Τότε διαπιστώθηκε σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων στις μονάδες επεξεργασίας περλίτη της S&B τόσο στα Βούδια, όσο και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα