Δείτε LIVE την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, ενώ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Δείτε LIVE την ψηφοφορία:

Οι υποψηφιότητες για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι δύο: του Προκόπη Παυλόπουλου και του Νίκου Αλιβιζάτου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος προτείνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, υποψηφιότητα την οποία θα στηρίξει και η Νέα Δημοκρατία. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, «η επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, είπε, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία. Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και να χαίρει αποδοχή και από τη Βουλή».

«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, κατ' εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό. Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του» αναφέρει ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου, την οποία πρότεινε το Ποτάμι, θα στηρίξει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για τον κ. Αλιβιζάτο πρόκειται για «έναν Έλληνα που η παρουσία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα ανοίξει μία νέα εποχή για την πατρίδα».

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών», τηρώντας τη «στάση αρχών» του κόμματος για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται».

Η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, καθώς «πρόκειται για εξέχον στέλεχος του παλαιοκομματικού, αμαρτωλού, μνημονιακού κατεστημένου», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα