Δανία: Προκαλούν φόβο οι τζιχαντιστές που... επιστρέφουν

Ως μεγάλη απειλή για τη χώρα θεωρούν οι Δανοί τους μουσουλμάνους υπηκόους της που επιστρέφουν στη Δανία, έχοντας νωρίτερα μεταβεί…

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών PEΤ, τουλάχιστον 16 από τα περίπου 110 πρόσωπα που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ από τη Δανία έχουν σκοτωθεί στις μάχες, ενώ τουλάχιστον το 50% των υπολοίπων έχει επιστρέψει.

Η Δανία έχει στείλει 7 μαχητικά F-16 στο Ιράκ προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ – που

προχωρά σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους –, εγείροντας φόβους για το ενδεχόμενο αντιποίνων στην χώρα.

«Η υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι ο αριθμός των προσώπων που ταξιδεύουν από τη Δανία στις εμπόλεμες ζώνες ανέρχεται σε τουλάχιστον 110, ωστόσο ενδέχεται ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος» επισήμανε η PET, ενώ προσέθεσε ότι ένας μικρός αριθμός γυναικών έχει επίσης ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ.

Σε κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, επειδή το να ταξιδεύει κανείς στη Συρία και το Ιράκ δεν είναι παράνομο, ωστόσο παρακολουθούνται από την PET, σύμφωνα με μία πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ορισμένοι εξ όσων επέστρεψαν μετέβησαν αρκετές φορές στις περιοχές αυτές, τονίζεται στην έκθεση.

Επί του συνολικού πληθυσμού των 5,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο αριθμός των Δανών πολιτών που ταξίδεψαν για να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ είναι ένας από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα