Χωρίς δομές περίθαλψης οι ασθενείς με Alzheimer

Τον δικό τους Γολγοθά «ανεβαίνουν» οι συγγενείς ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Η απουσία εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας ασθενών με άνοια κάνει εντονότερα τα προβλήματα που βιώνουν περίπου 200.000 ελληνικές οικογένειες.

Στις δομές που λειτουργούν από τις 25 εταιρίες Alzheimer στη χώρα, καλύπτονται μόλις 5000 ασθενείς, από τους οποίους οι 1000 βρίσκονται στην Αθήνα.

Όσον αφορά τους 250 εργαζόμενους στις δομές αυτές, παραμένουν απλήρωτοι, μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Η άνοια, με το 60% των περιστατικών να αφορούν τη νόσο Alzheimer, ήλθε στο προσκήνιο με την αύξηση του αριθμού των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Σήμερα, πάσχουν από άνοια, 36 εκατομμύρια άτομα διεθνώς, ενώ αν δεν βρεθεί θεραπεία, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στην επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Το κόστος της άνοιας, υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισ. δολ., δηλαδή στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου, από τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Alzheimer κ. Marc Wortmann, την Πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας κ. Παρασκευή Σακκά, και την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, καθηγήτρια ΑΠΘ κ. Μάγδα Τσολάκη.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, στη νόσο Alzheimer μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια. Οι 198.000 ασθενείς με άνοια φροντίζονται κατά 90% στο σπίτι από 400.000 φροντιστές- μέλη των οικογενειών των ασθενών (σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια). Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ασθενών με άνοια, επιδρούν στην υγεία των περιθαλπόντων, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας ασθενών με άνοια, δεν υπάρχουν επιδόματα για περιθάλποντες ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας, δεν διατίθενται κονδύλια για έρευνα και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για θέματα που αφορούν ασθενείς με άνοια», ανέφερε η κ. Σακκά, η οποία είχε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας κατά την οποία της ζητήθηκε να καταθέσει προτάσεις για τις ανάγκες των ασθενών και τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων για την περίθαλψή τους.

Σύμφωνα με την κ. Σακκά, οι πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις 25 Εταιρείες Alzheimer. Τα 11 Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών, σε όλη την Ελλάδα είναι Μονάδες Ημερήσιας Θεραπευτικής Φροντίδας των ασθενών και συγχρόνως παρέχουν εκπαίδευση και υποστήριξη στους περιθάλποντες και τις οικογένειες των πασχόντων. Τα δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης που παρέχουν δωρεάν τα Κέντρα Ημέρας των Εταιρειών Alzheimer απευθύνονται σε ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή (προ-στάδιο της άνοιας) και ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά και μεσαία στάδια της νόσου

Keywords
Τυχαία Θέματα