«Χάος» στη Βουλή για την ψηφοφορία άρσης ασυλίας του Α. Γεωργιάδη

Σε σίριαλ εξελίσσεται η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το αίτημα άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Α.…

Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι αν μπορεί ή όχι πραγματοποιηθεί η συγκρότηση σε σώμα της Ολομέλειας, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση και λήψη απόφασης για τον κ. Γεωργιάδη.

Το προεδρείο της Βουλής, με ομόφωνη απόφαση της προέδρου και όλων των αντιπροέδρων, θεωρεί ότι η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας θα πρέπει να αναβληθεί για αύριο, Τετάρτη (25/02/2015) και ώρα 18:30, καθώς απουσιάζουν οι προσωρινώς κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την εισήγηση του προεδρείου στην Ολομέλεια, δεν εδόθη άδεια από την εισαγγελική αρχή στους προσωρινώς κρατούμενους βουλευτές προκειμένου να συμμετάσχουν, μολονότι είχε διαβιβαστεί η σχετική πρόσκληση. Κατά το προεδρείο, η απόρριψη της άδειας δεν συνοδεύεται από αιτιολογία, που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή. Η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε δε, ότι η παρουσία βουλευτών στη Βουλή δεν συνιστά έκτακτη και απρόβλεπτη, εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη. Για να είναι, λοιπόν, πλήρης η σύνθεση του κοινοβουλίου, το προεδρείο εισηγήθηκε την αναβολή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο πρώτος που αντέδρασε στην εισήγηση του προεδρείου ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος -εκτός της ταλαιπωρίας και της κατασυκοφάντησης που υφίσταται όσο η υπόθεση παραμένει εκκρεμής- επικαλέστηκε υποχρεώσεις για αύριο, Τετάρτη, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να παρευρίσκεται στη Βουλή!

Προς υποστήριξη του κ. Γεωργιάδη προσέτρεξε τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, όσο και της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να μας πείτε την άποψή σας, κατά πόσο θεωρείτε ότι η Βουλή πρέπει να είναι δέσμια των δικαστικών λειτουργών, κάθε φορά» κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου ο Γιάννης Κουτσούκος.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο ίδιο πνεύμα, ότι «το ζήτημα είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το παράσχουμε μία διευκόλυνση στο συνάδελφο (σ.σ τον Αδωνι Γεωργιάδη) για να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του. Με τη λογική σας το κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αν ο εισαγγελέας δεν δώσει άδεια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να υπερασπιστεί μία τέτοια λογική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε να μετατεθεί η ψηφοφορία για κάποια άλλη ημέρα, κατά την οποία θα μπορεί ο κ. Γεωργιάδης... να παρευρεθεί.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, τόνισε απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, ότι «η βουλή λειτουργεί με 300 (...) αφού ο λαός, με νωπή εντολή μας έχει κατατάξει στην τρίτη θέση, πρέπει να μας σεβαστείτε».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε 10λεπτη διακοπή, ώστε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα