Μπάμπης Βωβός: Από το «Μανχάταν της Αθήνας» ενώπιον του ανακριτή

Η ιστορία του κατασκευαστή που άλλαξε το αρχιτεκτονικό τοπίο της πόλης και συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο.

Την δεκαετία του '60 ο Μπάμπης Βωβός ταξίδεψε αρκετές φορές στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που επέστρεφε στην Αθήνα, την παρατηρούσε και με άλλο μάτι. Πώς θα μπορούσε αυτή η πόλη να αλλάξει; Πώς θα μπορούσε να γίνει δυναμική, σύγχρονη,

επιβλητική σαν το Μανχάταν που τόσο λάτρευε ο ίδιος; Η εμμονή του με το γυαλί και το ατσάλι γινόταν όλο και πιο έντονη. Και όταν ένας συνδυασμός εργατικότητας, καλών διασυνδέσεων και συγκυριών του έδωσε την ευκαιρία, ο Μπάμπης Βωβός το τόλμησε.

Πολλοί σήμερα μιλούν για ένα αρχιτεκτονικό έκτρωμα. Άλλοι συγκινούνται μεν από τα σύμβολα της αθηναϊκής ανάπτυξης, αλλά τα βλέπουν υπό ένα άλλο πρίσμα σήμερα, στην Ελλάδα της κατάρρευσης. Υπό αυτό το πρίσμα και η είδηση της περασμένης εβδομάδας, ότι ο Μπάμπης Βωβός συνελήφθη για χρέη 1,2 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ, δεν συγκίνησε και πολλούς. Νωρίτερα, τον Οκτώβριο, ο επιχειρηματίας είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η κατάρρευση της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας του έγινε όμως με τέτοιο ρυθμό, που απλά δεν προλάβαινε πια να σώσει τίποτε. Πώς, όμως, έφτασε από υπερκατασκευαστής της λεωφόρου Κηφισιάς να κινδυνεύει να ζήσει τα τελευταία του χρόνια στη φυλακή;

Από τα Φιλιατρά στο Μανχάταν

Ο Χαράλαμπος Βωβός γεννήθηκε πριν από 79 χρόνια στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας. Ήταν το όγδοο παιδί μιας οικογένειας φτωχικής, αγροτικής. Το αστικό τοπίο και οι παρεμβάσεις σ' αυτό ήταν ένα πολύ μακρινό όνειρο για τον πιτσιρίκο Μπάμπη, του οποίου ο πατέρας επέμενε ότι έπρεπε να γίνει αγροφύλακας. Αλλά ο μικρός ήταν μελετηρός και ήθελε να φύγει από την επαρχία. Τα κατάφερε, όταν στην δεκαετία του '50 ήλθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο.

Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ξεκινά την πρώτη του δουλειά ως Πολιτικός Μηχανικός στο γραφείο «Νικολαΐδης και Καλφόπουλος» στην οδό Στουρνάρη, ενώ το 1957, πολλά χρόνια πριν η Μύκονος γίνει μόδα, αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί εκεί. Συνεταιρίζεται με δύο ντόπιους, αγοράζοντας και πουλώντας ακίνητα, μια δραστηριότητα που σε λίγα χρόνια θα του αποφέρει εντυπωσιακά έσοδα.

Η πρώτη του μεγάλη δουλειά, πάντως, γίνεται με το Δημόσιο, το ταραγμένο '68. Επί Χούντας θα κατασκευάσει το υπουργείο Δημοσίων Έργων στη γωνία λ. Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, ενώ το 1975, επί Κωνσταντίνου Τσάτσου, θα έχει συμμετοχή στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου.

Το όνειρό του, για ένα «αθηναϊκό Μανχάταν» θ' αρχίσει να μετουσιώνεται στο τέλος της δεκαετίας του '70. Το εμπορικό κέντρο Atrina, με αρχιτέκτονα τον περίφημο Ιωάννη Βικέλα, θα ξεκινήσει να χτίζεται το 1978. Το 1980 είναι ήδη το σύμβολο της λ. Κηφισιάς, ένα πανύψηλο κτήριο από γυαλί που θα θέσει τα στάνταρ για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ο Μπάμπης Βωβός πίστευε ότι –με τη βοήθεια και της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης- θα μπορούσε να πετύχει να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο κοντά στο Μαρούσι, επί μιας

Keywords
Τυχαία Θέματα