Αβραμόπουλος: Συνομιλία στο κινητό με τον Διάδοχο του Κατάρ

Μια έκπληξη περίμενε το μεσημέρι τον Υπουργό Αμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, όπου παρακολούθησε τα ''βήματα'' της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Καταριανών πιλότων με μαχητικά Μιραζ 2000-5 των δυο χωρών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Ταξίαρχος ΗAZZA NASSERAL-SHAHWAN, επικεφαλής της Αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, κατα την συνάντησή τους στην ...πίστα του αεροδρομίου και υπό τον ...βόμβο των απογειούμενων Μιραζ , του έδωσε το τηλέφωνο λέγοντάς του ότι θέλει να του μιλήσει ο ...Διάδοχος

του θρόνου του κράτους του Κατάρ και Υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεΐχης TAMIMBINHAMADAL-THANI !

Στην σύντομη συνομιλία που είχαν οι δυο τους μάθαμε ότι συζητήθηκε ''η δυναμική προοπτική που αναπτύσσεται στην στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών''. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε τον Σεΐχη να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα ''το συντομότερο δυνατόν''. Ο ίδιος έλαβε αντίστοιχη πρόσκληση από τον Καταριανό ομόλογο του για επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ.

Στο μεταξύ, όπως προαναφέραμε, σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στους ουρανούς της Ελλάδας, η επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με Έλληνες 15 πιλότων από το Κατάρ οι οποίοι με 4 μαχητικά Μιράζ 2000-5 και προσωπικό υποστηρίξεως 110 ατόμων, φιλοξενούνται στην αεροπορική βάση Τανάγρας, στην Βοιωτία.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τις ''φωλιές'' της 331 Μοίρας Παντός Καιρού απ΄όπου εξορμούν τα Μιράζ των δυο χωρών !

Στο ''στόχαστρο'' διεθνών Πρακτορείων Ειδήσεων!

Το ενδιαφέρον των ξένων Πρακτορείων Ειδήσεων για την συνεκπαίδευση ήταν μεγάλο για το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης - είναι ενδεικτικό ότι 2 μεγάλα διεθνή πρακτορεία είχαν δηλώσει συμμετοχή στην σημερινή επίσκεψη-παρουσίαση.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημερωθηκε από τον Διοικητή της 114 Πτέρυγας Μάχης σμηναρχο Θωμά Χατζηαθανασίου για τη συνεργασία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αντίστοιχη του Κατάρ ενω είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη των πληρωμάτων (τεχνικό και ιπτάμενο προσωπικό).

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνοδεύαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ.Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγ. Τουρνάς.

Με γιγαντιαίο C-17 Globmaster

Ο τεχνικός/επιχειρησιακός εξοπλισμός για την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών των Καταριανών μεταφέρθηκε με ένα γιγαντιαίο C-17A Globmaster III,ενώ με 4 μεταγωγικά C-130J έφθασαν τα υλικά διαβίωσης και το προσωπικό , που συνολικά έχει προγραμματισθεί να μείνει ένα μήνα στην Ελλάδα.

Το Κατάρ διαθέτει συνολικά 12 αεροσκάφη Mirage-2000-5EDA, τα οποία έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία με τα 25 υπερσύγχρονα Mirage 2000-5 Mk2 της ελληνικής ΠΑ.

Η συνεργασία βασίζεται σε Μνημόνιο διμερούς στρατιωτεχνικής συνεργασίας για συνεκπαίδευση των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών το οποίο υπεγράφη σχετικά πρόσφατα. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης περιλαμβάνεται και η εκτέλεση βολών βλημάτων από Μιράζ των δυο πλευρών στα πεδία βολής στην Κρήτη και στο Ιόνιο Πέλαγος- ήδη η πρώτη έγινε προχθές στο Κρητικό Πέλαγος.

Στη ...Σούδα ξεκίνησε η συνεργασία

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, μαχητικά Μιράζ του Κατάρ φιλοξενήθηκαν επί πολλούς μήνες στην Σούδα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «UNIFIED PROTECTOR» το 2011,και συμμετείχε από εκεί στις επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη. Κατα την παραμονή εκεί υπήρξε πολύ καλή συνεργασία η οποία επέφερε και την νέα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά την επίσκεψη ο κ Αβραμόπουλος δήλωσε ότι >

Ακόμα ο κ Αβραμόπουλος είπε ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ''διότι παρά τις αντίξοες συνθήκες και την πίεση που ασκείται από τη δημοσιονομική συγκυρία, ανταποκρίνονται στο καθήκον τους με αξιοπρέπεια, με αποτελεσματικότητα, με επαγγελματισμό, πάνω απʼόλα όμως, με πατριωτική ψυχή'' Και κατέληξε:.

''Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μήνυμα ασφάλειας, σιγουριάς, σταθερότητας προς τους Έλληνες πολίτες αλλά και προς τη Διεθνή Κοινότητα. Διότι το εθνικό αμυντικό μας σύστημα, με το άριστο στελεχιακό δυναμικό, με τις εξαίρετες υποδομές, πραγματικά έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πάντοτε στην υπηρεσία του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας''.

Keywords
Τυχαία Θέματα