«Αυλαία» απόψε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με την επίσημη τελετή λήξης θα ολοκληρωθεί απόψε το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Την τελετή, η οποία θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. θα παρουσιάσει η πολυβραβευμένη ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, ενώ η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Ηρώ στο πιάνο, θα «ντύσει» μουσικά τη βραδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τα βραβεία που θα επιδώσει η κριτική επιτροπή

αλλά και το κοινό (Χρυσός , Αργυρός Αλέξανδρος κ.α) δεν θα έχουν χρηματικό αντίκρισμα.

Παρά την οικονομική στενότητα που χαρακτήρισε τη διοργάνωση, οι διοργανωτές, σε μια πρώτη εκτίμηση, υποστηρίζουν ότι το φεστιβάλ ήταν απολύτως επιτυχημένο, καθώς η πλειονότητα των προβολών ήταν sold-out και παρουσίασε μικρή – αλλά εντυπωσιακή σε σχέση με την εποχή- αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων.

Τα βασικότερα στοιχεία της 53ης διοργάνωσης ήταν:

-Η προκλητική ταινία έναρξης

- Η πανελλήνια πρώτη προβολή του πολυσυζητημένου «Le Capital» («Κεφάλαιο») του Κώστα Γαβρά το περασμένο Σάββατο και η «προφητεία» της ταινίας για επικείμενη «καταστροφή» λόγω της διεστραμμένης από το σύγχρονο άνθρωπο χρήσης του χρήματος και των χρηματικοοικονομικών συστημάτων.

- Η ίδια η παρουσία του 79χρονου ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη του θρυλικού «Ζ» Κώστα Γαβρά στη Θεσσαλονίκη.

- Οι προβολές των τριών ταινιών του πρόσφατα χαμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου (προέδρου παλιότερα του φεστιβαλ κινηματογράφου αλλά και απολύτου «σταρ» των διοργανώσεων περασμένων δεκαετιών στο φεστιβαλ με τις ταινίες του), η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη από συνεργάτες του και η συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με μουσική που έγραψε αποκλειστικά για τις ταινίες του.

- Τα αφιερώματα με την προβολή ταινιών τους αλλά κι η παρουσία των ίδιων των σκηνοθετών: του προκλητικού Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι , του Ιρανού κουρδικής καταγωγής Μπαχμάν Γκομπαντί, του γερμανού Αντρέας Ντρέζεν και του Ρουμάνου πολυβραβευμένου Κριστιάν Μουντζίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα