Απίστευτο: Βρήκαν νέο είδος νυχτερίδας-Πάντα!

Μια... περίεργη ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες στο Νότιο Σουδάν, αφού, έχουν πια στα χέρια τους, ένα νέο είδος νυχτερίδας, η οποία και μοιάζει κατά πολύ στο γνωστό ζώο Πάντα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, πρόκειται για είδος που ανήκει στο γένος Niumbaha superba, αλλά πήρε το παρατσούκλι «Πάντα», λόγω της μεγάλης χρωματικής του ομοιότητας με το συγκεκριμένο ζωάκι.

«Την προσοχή μου κέντρισαν αμέσως τα όμορφα και ιδιαίτερα μοτίβα που έχει η συγκεκριμένη νυχτερίδα

στη γούνα της» αναφέρει η δρ ΝτιΑν Ρίντερ, επίκουρος καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπακνέλ, στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο ζώο, που δεν είχα δει ποτέ – και αντιλήφθηκα εκείνη τη στιγμή ότι ήταν η ανακάλυψη μιας ζωής» προσθέτει η ειδικός.
Ο εντοπισμός της έγινε στο πάρκο άγριας ζωής Μπανγκανγκάι, το οποίο και βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν. Μετά την επιστροφή της επιστήμονος στην Αμερική, είδε έκπληκτη, πως ένα παρόμοιο είδος έχει βρεθεί και στη Δημοκρατία του Κονγκό, το 1939, η οποία είχε βαφτιστεί Glauconycteris superba. Ελέγχοντας ενδελεχώς τα χαρακτηριστικά της όμως, οι ερευνητές είδαν ότι η εντυπωσιακή νυχτερίδα δεν ταίριαζε στο συγκεκριμένο γένος.

«Κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης των χαρακτηριστικών της νυχτερίδας, είδαμε ότι δεν ταίριαζε στο γένος στο οποίο είχε προηγουμένως καταταγεί. Τα χαρακτηριστικά του κρανίου της, των φτερών της, όπως επίσης το μέγεθος και τα αυτιά της ήταν πολύ διαφορετικά από εκείνα του συγκεκριμένου γένους. Η νυχτερίδα αυτή ήταν δηλαδή τόσο μοναδική που όφειλε να ανήκει σε ένα νέο γένος» εξηγεί η δρ Ρίντερ.
Έτσι οι ειδικοί δημιούργησαν το γένος Niumbaha, το οποίο στην τοπική γλώσσα των Αζάντε, στην πολιτεία της Δυτικής Εκουατόριας του Νότιου Σουδάν, σημαίνει «σπάνιο». Η ανακάλυψη των αμερικανών βιολόγων παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «ZooKeys».

Keywords
Τυχαία Θέματα