Ανοίγει μετά από ένα χρόνο το χρηματιστήριο της Λιβύης

03:03 5/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

Μετά από περίπου ένα χρόνο, το χρηματιστήριο της Λιβύης πρόκειται να επαναλειτουργήσει. Η ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 15η Μαρτίου.

Ένα χρόνο αφότου είχε κλείσει λόγω της σύρραξης η οποία ξέσπασε στη Λιβύη, το χρηματιστήριο ανοίγει, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του.

Το χρηματιστήριο είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα άνοιγε στα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλά ο γενικός διευθυντής του Άχμεντ Καρούντ είπε πως η επανάληψη

της λειτουργίας του καθυστέρησε λόγω των συχνών διακοπών της ηλεκτροδότησης και των καθυστερήσεων στην υποβολή εγγράφων που όφειλαν βάσει του κανονισμού του να στείλουν οι εισηγμένες εταιρίες.

Η επανέναρξη του χρηματιστηρίου θα στείλει το μήνυμα ότι η Λιβύη είναι «ανοιχτή» ξανά για τις επιχειρήσεις μετά τη σύρραξη η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Θεωρείται πιθανό ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες στη «νέα Λιβύη», όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Θα ξαναρχίσουμε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Λιβύης την 15η Μαρτίου, σχεδόν ένα χρόνο κι ένα μήνα αφότου έκλεισε», είπε ο Καρούντ σε συνέντευξη Τύπου.

«Το χρηματιστήριο της Λιβύης θα λειτουργήσει με μια νέα εικόνα», συνέχισε. «Επί τρία χρόνια δεν είχε δημιουργηθεί κανένα επενδυτικό ταμείο στη Λιβύη, και δεν υπάρχει παρουσία ξένων επενδυτών. Στην επόμενη φάση θα υπάρξει μια ποικιλότητα στην . . . κεφαλαιαγορά της Λιβύης», ανέφερε ο Καρούντ.

Ο ίδιος είπε πως το χρηματιστήριο θα ανοίξει με πέντε εισηγμένες εταιρίες, από τις 13 οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονταν σε αυτό πριν από τη σύρραξη. Εξήγησε ότι η μείωση οφείλεται στο ότι ορισμένες από τις επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται ακόμη στις κανονιστικές απαιτήσεις του χρηματιστηρίου.

Σε συνέντευξη την οποία είχε παραχωρήσει στο Ρόιτερς τον περασμένο μήνα ο Καρούντ είχε πει ότι το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδρύσει ένα ισλαμικό χρηματοδοτικό ταμείο, το οποίο θα υπακούει στον κορανικό νόμο, τη σαρία. Αυτού του είδους τα ταμεία τείνουν να προσελκύουν επενδύσεις από πάμπλουτους επενδυτές στον Κόλπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα