Ανησυχία ΗΠΑ για τον αιγυπτιακό νόμο για τις διαδηλώσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με έναν νόμο για τις διαδηλώσεις στη χώρα, βάσει του οποίου συνελήφθησαν μια ομάδα κοριτσιών και πολιτικοί ακτιβιστές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου.

Ο κ. Χέιγκελ είπε ότι η προσέγγιση της αιγυπτιακής κυβέρνησης σχετικά με την ελευθερία του λόγου θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια επίδειξη της «δέσμευσης για μια όχι βίαιη, βιώσιμη

και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση στη δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Καρλ Γουγκ.

Ο εν λόγω αιγυπτιακός νόμος, βάσει του οποίου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί η έγκριση της αστυνομίας, ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον στρατό και έχει προκαλέσει την κατακραυγή ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έκτοτε, η αστυνομία έχει κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσει διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον έκπτωτο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Συνολικά 21 γυναίκες, οι οποίες πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε έως και 11 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή τους στη βίαιη διαδήλωση υποστήριξης του Μόρσι. Επτά εξ αυτών ήταν κάτω των 18 ετών με τη μικρότερη να έχει ηλικία μόλις 15 ετών.

Ο Γουγκ δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν ακόμη θέματα σχετικά με την τρομοκρατία, την ασφάλεια των συνόρων καθώς και ζητήματα όπως η Συρία και το Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα