Αναβάλλεται κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ

Πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ανέβαλαν μια κοινή στρατιωτική άσκηση η οποία επρόκειτο να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες για τα τέλη της χρονιάς.

Η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς : «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η άσκηση έχει αναβληθεί, πιθανώς για τα τέλη του 2012».

Η άσκηση αεράμυνας, με κωδική ονομασία Austere Challenge 12, εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη που έχουν κάνει ποτέ οι στρατοί των δύο σύμμαχων χωρών, οι οποίες προχωρούν συχνά σε κοινά γυμνάσια.

Αρχικά

ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η άσκηση ακυρώθηκε λόγω περιορισμών που άπτονται των προϋπολογισμών των δύο υπουργείων άμυνας, όμως ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι ο πραγματικός λόγος είναι ότι οι δύο χώρες δεν θέλουν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση με το Ιράν. Ερωτηθείσα, η πηγή απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό.

Η απόφαση ελήφθη «για μια σειρά από λόγους, αλλά όχι για το λόγο που επικαλείστε (την αποφυγή των εντάσεων με το Ιράν). Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση σύντομα», ανέφερε.

Το Ισραήλ θεωρεί θανάσιμη απειλή τον εμπλουτισμό ουρανίου και τις πυραυλικές δοκιμές που κάνει το Ιράν και η ηγεσία του εβραϊκού κράτους δεν έχει αποκλείσει την χρήση στρατιωτικής ισχύος για να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νόμο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που εάν εφαρμοστεί πλήρως θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα το να πληρώνει για να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο.

Το Ιράν έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, την σημαντικότερη οδό του διεθνούς εμπορίου που διεξάγεται δια θαλάσσης, εάν οι κυρώσεις το εμποδίζουν να εξάγει πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούν μια τέτοια κίνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα