Αλλαγές για καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ζητεί ο Μίχαλος

«Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πορεία μετάβασης στο νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών, που θα οδηγήσουν κάθε Περιφέρεια της χώρας στην επόμενη μέρα, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις δυνατότητές της».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος

στο χαιρετισμό του στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιεί σήμερα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε, ακόμη, ότι η επιχειρηματική κοινότητα υπολογίζει σημαντικά σε αυτό το ρόλο των Περιφερειών. Προσβλέπει σε συνένωση δυνάμεων, σε στενή συνεργασία και συντονισμό, όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν υφιστάμενα προβλήματα, αλλά και για να δημιουργηθούν από κοινού προϋποθέσεις για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η συνεργασία σε θέματα βελτίωσης της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, καταπολέμησης του παρεμπορίου και λειτουργίας της αγοράς είναι για εμάς απαραίτητη και σημαντική. Ακόμη πιο κρίσιμη, όμως, είναι η προσπάθεια να σχεδιάσουμε σωστά και να αξιοποιήσουμε τους πόρους που διατίθενται στη χώρα, μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Με βάση τις κατευθυντήριες αρχές που ισχύουν ως τώρα, οι Περιφέρειες θα έχουν βαρύνουσα συμμετοχή και λόγο στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου. Είναι μια κατεύθυνση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα. Και τόσο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όσο και τα 59 κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας θα συμμετάσχουν ενεργά. Συνεισφέροντας την εμπειρία τους και τη βαθιά γνώση των αναγκών κάθε τοπικής οικονομίας, με σκοπό το σχεδιασμό αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων» είπε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ σημείωσε τέλος ότι δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση της κυβέρνησης από τις Περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση ευρύτερα για στρατηγική συμμετοχή στην ανάπτυξη, όταν την ίδια στιγμή ο θεσμός απογυμνώνεται οικονομικά, σε σημείο που να αδυνατεί να εκπληρώσει βασικές αρμοδιότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα