Αίγυπτος: Διαλύθηκε το κοινοβούλιο

Το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, διαλύθηκε κατ΄εφαρμογή της απόφασης που έλαβε η δικαιοσύνη η οποία το έκρινε παράνομο, ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Ο στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (CSFA) που ασκεί την εξουσία στην Αίγυπτο, υπέγραψε σήμερα επίσημα την απόφαση της δικαιοσύνης σε μία επιστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο, και ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ότι "το θεωρεί διαλυμένο από την Παρασκευή

(χθες)".

Σε απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο, εξαιτίας μιας νομικής ατέλειας στον εκλογικό νόμο που διέπει την ψηφοφορία.

Τις εκλογές είχαν κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία οι ισλαμιστές, με σχεδόν το 50% των εδρών να πηγαίνει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και σχεδόν το 25% στους φονταμενταλιστές σαλαφιστές.

Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αμφισβήτησαν τη διάλυση. «Οι διαρκείς απειλές διάλυσης του Κοινοβουλίου που εξελέγη από 30 εκατομμύρια Αιγύπτιους άνδρες και γυναίκες επιβεβαιώνουν τη θέληση του Στρατιωτικού Συμβουλίου να σφετεριστεί όλες τις εξουσίες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ) που προέρχεται από τη μουσουλμανική αδελφότητα.

«Η διάλυση της εκλεγμένης Συνέλευσης του λαού θα πρέπει να επανέλθει στο λαό μέσω ενός ελεύθερου και διαφανούς δημοψηφίσματος επειδή η θέληση του λαού δεν μπορεί να ακυρωθεί παρά μόνο με τη θέληση του λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα