Αυξήθηκαν οι νεκροί της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Ο απολογισμός των θυμάτων από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Νιγηρία την ημέρα των Χριστουγέννων έχει φτάσει τους 39 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους εξήντα.

Οι περισσότεροι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα σκαλιά της καθολικής εκκλησίας, κοντά στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούζα.

Συνολικά σημειώθηκαν πέντε βομβιστικές επιθέσεις σε όλη τη Νιγηρία, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Η Μπόκο Χαράμ πολεμά για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στην

πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα και την επιβολή του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

Η οργάνωση συστάθηκε το 2004. Στο ξεκίνημά της προσχώρησαν πανεπιστημιακοί και πολίτες υψηλότερων στρωμάτων της Νιγηρίας.

Μέχρι το 2009 το προπύργιό της ήταν η πόλη Μαϊντουγκούρι στη βορειο-ανατολική Νιγηρία, που βρίσκεται κοντά στο Καμερούν, το Νίγηρα και το Τσαντ.

Η Μπόκο Χαράμ επαναδραστηριοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2010. Ευθύνεται επίσης για το θάνατο 24 ανθρώπων στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Αμπούζα.

Η σέκτα διασυνδέεται, σήμερα, με την Αλ Κάιντα για το Μαγρέμπ, την AQMI, με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τους αντάρτες Σεμπάμπ στη Σομαλία, όπου και εκπαιδεύει το προσωπικό της.

Στη διάλεκτο χαούσα η ονομασία της οργάνωσης σημαίνει: «είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα