Αυστραλία: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα των Εργατικών

Η δημοτικότητα του Εργατικού κόμματος Αυστραλία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καθώς πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Σεπτεμβρίου.

Ενώ απομένουν λιγότερο από δυο εβδομάδες πριν την προσφυγή τις κάλπες όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Εργατικού κόμματος όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά και συνεχώς υποχωρεί. Με αποτέλεσμα, όπως δείχνουν τρεις ξεχωριστές δημοσκοπήσεις, ακόμα

και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ να κινδυνεύει να μην εκλεγεί ούτε βουλευτής!

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Newspoll που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες του συγκροτήματος Φέρφαξ, η δημοτικότητα των Εργατικών μειώθηκε 2% και έπεσε στο 35%.

Μετά δε και την καταμέτρηση των δεύτερων προτιμήσεων ο συντηρητικός Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών συγκεντρώνει το 53% της προτίμησης των ερωτηθέντων και το Εργατικό κόμμα το 47%. Αν το αποτέλεσμα αυτό επαναληφθεί και στις κάλπες το Εργατικό κόμμα θα χάσει δέκα έδρες και την εξουσία.

Εξάλλου, δημοσκόπηση της Newspoll σε αμφίρροπες έδρες του Κουίνσλαντ φέρει το Συνασπισμό να έχει αυξήσει τη δύναμή του κατά οκτώ μονάδες και να έχει φτάσει στο 54% έναντι 32% των Εργατικών. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι στην έδρα του ο Κέβιν Ραντ συγκεντρώνει 48% έναντι 52% του αντιπάλου του Μπιλ Γκλίσον.

Στην Τασμάνια, η δημοτικότητα της αντιπολίτευσης αυξήθηκε 18% και ελπίζει στις εκλογές να κερδίσει όλες τις έδρες της πολιτείας.

Τρεις ξεχωριστές δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα πως το Εργατικό κόμμα θα χάσει έδρες στη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτώρια, τη Νότια Αυστραλία και τη Δυτική Αυστραλία.

Ο πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, εκτός από τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις, έχει να αντιμετωπίσει και το ανελέητο σφυροκόπημα των εφημερίδων του συγκροτήματος Μέρντοκ που καλύπτουν το 70% του ημερήσιου τύπου της Αυστραλίας.

Οι εφημερίδες του συγκροτήματος News του Ρούπερτ Μέρντοκ έχουν υιοθετήσει μια εχθρική τακτική έναντι της Εργατικής κυβέρνησης, ενώ προβάλλουν με θετικό τρόπο την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ηγέτη της Τόνι 'Αμποτ.

Οι εφημερίδες του Μέρντοκ αντιμετωπίζουν αρνητικά και τους Πράσινους.

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Παιδείας Μπιλ Σόρτεν, επιμένει ότι οι εκλογές δεν έχουν χαθεί ακόμα. «Την κυβέρνηση», είπε, «δεν την εκλέγουν οι εφημερίδες. Την εκλέγει ο λαός που θα ψηφίσει στις 7 Δεκεμβρίου».

Πάντως σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Australian Financial Review ,που στηρίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Συνασπισμός θα κερδίσει 90 έδρες και οι Εργατικοί 58 στις εκλογές του άλλου μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα