Αφγανιστάν: Νεκροί από επίθεση ανταρτών δυο ξένοι στρατιώτες

Δύο στρατιώτες της διοικούμενης από το NATO Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (Isaf) του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επίθεση στο νότιο-νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.


Σύμφωνα με αφγανούς αξιωματούχους και την Isaf, ξένοι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι, ενώ ταυτόχρονα άλλοι αντάρτες άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας μικρού διαμετρήματος όπλα και ρουκέτες κοντά στην Πούλι Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας

Λογκάρ, περίπου 100 χλμ. από την Καμπούλ.

«Οι αντάρτες επιτέθηκαν στις δυνάμεις της συμμαχίας στο ανατολικό Αφγανιστάν (. . .). Δύο μέλη της συμμαχίας σκοτώθηκαν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Isaf στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το συνολικό αριθμό των θυμάτων στο επεισόδιο αυτό ή την εθνικότητα των νεκρών νατοϊκών στρατιωτών.

Οι ξένοι στρατιώτες προσπαθούσαν να «εξουδετερώσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα όταν δέχθηκαν επίθεση», δήλωσε ο Ράις Χαν Σαντίκ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας στην Λογκάρ, χωρίς να δώσει ούτε αυτός κάποια εκτίμηση για το σύνολο του αριθμού των θυμάτων.

Στην πλειοψηφία τους οι ξένοι στρατιώτες οι οποίοι επιχειρούν στην περιοχή είναι Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί.

Δεν ήταν διαθέσιμες πηγές των Ταλιμπάν για να σχολιάσουν την ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής φέτος στο Αφγανιστάν έχουν σκοτωθεί περίπου 340 άνδρες του NATO, εκ των οποίων 259 ανήκαν στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ.

Παρά το ότι το NATO διαθέτει ακόμη 112.000 άνδρες στο πεδίο και στο πλευρό του μάχονται 352.000 Αφγανοί αστυνομικοί και στρατιωτικοί, η Isaf δεν έχει καταφέρει να καταστείλει την εξέγερση των Ταλιμπάν.

Η Isaf είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο αριθμός των επιθέσεων μειώθηκε 5% τους οκτώ πρώτους μήνες της χρονιάς, εξαιρουμένων των επιθέσεων ανδρών των αφγανικών δυνάμεων εναντίον νατοϊκών -- στις οποίες έχουν σκοτωθεί 51 ξένοι στρατιώτες το 2012, αριθμός που ισούται περίπου με το 15% των απωλειών του NATO.

Σύμφωνα με την διοίκηση της δύναμης, τον Αύγουστο οι επιθέσεις μειώθηκαν 9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011, αλλά το στοιχείο αυτό δεν μοιάζει να αντανακλά πιστά το επίπεδο της βίας στη χώρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Αύγουστος ήταν ο αιματηρότερος μήνας για τους άμαχους από το 2007, με 374 νεκρούς και 581 τραυματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα