Volvo: Νέα γενιά κινητήρων

Η Volvo θα παρουσιάσει μια νέα γενιά τετρακύλινδρων, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν συνολικά 8 υπάρχοντα σύνολα της σουηδικής εταιρείας. Έτσι λοιπόν από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η παραγωγή του νέου diesel των 2.000 κυβικών, ο οποίος θα διαθέτει την τεχνολογία i-Art (common rail στα 2.500bar, ανεξάρτητος ψεκασμός ανά κύλινδρο, twin turbo) και αρχικά θα τοποθετηθεί

σταS60,V60 καιXC60.

Οι νέας γενιάς κινητήρες DRIVE-E θα έχουν διαφορετική χαρτογράφηση και πίεση τούρμπο και ενίοτε θα συνδυάζονται με υβριδικό plug-in σύστημα, προκειμένου η απόδοσή τους ναι μεν να φτάνει τα επίπεδα ενός V8 αλλά η κατανάλωση να είναι ταυτόχρονα μειωμένη μέχρι και 30%. Σύμφωνα μάλιστα με τηVolvo, η χρήση ενός κόμπακτ ηλεκτροκινητήρα που θα παρεχει επιπλέον ισχύ είναι εύκολη και μπορεί να τοποθετηθεί είτε στον μπροστά είτε στον πίσω άξονα –το τελευταίο και για τετρακίνηση- την ίδια στιγμή που η συστοιχία των συσσωρευτών θα βρίσκεται στο κέντρο.

Ο πρώτος DRIVE-E θα είναι όπως είπαμε ο δίλιτρος D4 με απόδοση 181 ίππων, ενώ οι αντίστοιχοι βενζίνης θα είναι οι T5 και T6 με 245 και 306 ίππους αντίστοιχα. Γενικότερα, η ισχύς των νέων diesel της Volvo θα κυμαίνεται από 120 έως 230 ίππους, ενώ των βενζινοκινητήρων από 140 έως 300+.

Όλοι θα συνδυάζονται προαιρετικά με νέα αυτόματα κιβώτια 8 σχέσεων, ενώ η στάνταρ επιλογή θα είναι χειροκίνητα με 6 ταχύτητες.

Έκπληξη αποτελεί η αναφορά τηςVolvoγια συνδυασμό kompressor (για ροπή στις χαμηλές στροφές) με κλασικό turbo (από τις μεσαίες και πάνω στροφές)rpm), μία ιδέα που είχε επαναφέρει στο προσκήνιο η Volkswagen ως Twincharger και η οποία προερχόταν από την αγωνιστική Lancia Delta.

Γιάννης Σκουφής

Πηγή: Carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα