O αγωγός που ενώνει Ρωσία - Γερμανία

O υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream δημιουργεί μακροχρόνιο δεσμό μεταξύ Ευρωπαίων και Ρωσίας , μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία ενώ αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Αυτό επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού μαζί με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η

Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος έστρεψαν μια στρόφιγγα για να ανοίξουν συμβολικά την κάνουλα που επέτρεψε τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. «Θα είμαστε στενά δεμένοι ο ένας με τον άλλο, για δεκαετίες», είπε η Άγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα ο Nord Stream αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς, ο καθένας εκ των οποίων έχει δυναμικότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ετησίως. Ο τοποθέτηση του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.

Ο διαχειριστικός διευθυντής του κονσόρτσιουμ για τον Nord Stream, Ματίας Βάρνιγκ είπε ότι το κόστος κατασκευής ύψους 7,4 δισ. ευρώ αναμένεται να αποσβεστεί σε 14 έως 15 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι ο αγωγός λειτουργεί εξαντλώντας τη δυναμικότητα μεταφοράς του.

Προς το παρόν, οι παραγγελίες που έχουν δοθεί αφορούν στην παράδοση περισσότερων από 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, όγκος που είναι ο μισός της δυναμικότητας μεταφοράς του Nord Stream.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ρωσικού Ινστιτούτου για την Ενέργεια και τα Οικονομικά, Βλαντίμιρ Φεΐγκιν υπογράμμισε ότι είναι «τυπικό» να κατασκευάζονται τέτοιοι τεράστιοι αγωγοί όταν ισχύουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τα οποία εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να λειτουργούν στο ήμισυ της δυναμικότητας μεταφοράς τους.

Στο ζήτημα της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, το οποίο τονίζουν οι Βρυξέλλες, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς, ο πρόεδρος της γερμανικής E.ON Ruhrgas, Κλάους Σέφερ. «Διαφοροποίηση δεν σημαίνει μόνον την προμήθεια φυσικού αερίου από διάφορες πηγές αλλά και το να έχουμε διάφορες οδούς τροφοδοσίας.

Ο Nord Stream δημιουργεί την πρώτη απευθείας σύνδεση της Γερμανίας και της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου στη Ρωσία και προσφέρει, κατά συνέπεια, τη δυνατότητα προσφοράς νέων ποσοτήτων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, που συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ για τον Nord Stream.

Keywords
Τυχαία Θέματα