Norman Atlantic: Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην διάσωση

Πολυεπίπεδη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Δένδια, στο πλαίσιο της…

Η εντολή δόθηκε μετά από επικοινωνία του Ν. Δένδια που ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και επικοινωνία με τους υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, Την επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό

του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση, 11 ελικόπτερα των Τριών Όπλων που έχουν προσγειωθεί σε Κέρκυρα και 'Ακτιο, ένα αεροσκάφος C-130 που ίπταται της περιοχής, 3 πλοία του Στόλου κατευθύνονται στην περιοχή, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ομάδες των ειδικών δυνάμεων, ενώ ομάδα της Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται στην Κέρκυρα από το 'Ακτιο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού3 ελικόπτερα ΑΒ-205, 2 SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και4 μεταφορικά ελικόπτερα (δύο ΝΗ 90 και 2 CH - 47D (Chinook)) του Στρατού Ξηράς.

Σε ετοιμότητα απογείωσης βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα CH - 47D (Chinook) του Στρατού Ξηράς με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων ενώ απέπλευσαν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ και το πλοίο Γενικής Υποστηριξης ΑΞΙΟΣ. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα πολεμικά πλοία αναμένονται στην περιοχή μετά τα μεσάνυχτα. Σε ετοιμότητα διαθέσεως βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει οργανωθεί και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Δένδιας παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου υπάρχει επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ διαρκής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν την επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα