Independent: Δύσκολες αποφάσεις της Γερμανίας για κρίση και Ελλάδα

Απότομη επιστροφή στην πραγματικότητα για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επέστρεψε την Δευτέρα από τις διακοπές της, προβλέπει η βρετανική εφημερίδα Independent, ιδίως σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων για την γερμανική στάση στην κρίση χρέους της Ελλάδας.


Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συγκαλέσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει

για επίσημη επίσκεψη στον Καναδά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Independent, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει να αντιμετωπίσει την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση η οποία οξύνεται δραματικά αλλά και τις ισχυρές απειλές που εκτοξεύουν μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού για βέτο της Γερμανίας στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ήδη ο Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, «άναψε φωτιά» δηλώνοντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι «η Γερμανία έχει το δικαίωμα του βέτο. Αν πειστούμε ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το βέτο».

Ουσιαστικά, γράφει η Independent, ο Φουκς αρνείται κατηγορηματικά μια επιπλέον βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την Ελλάδα καθώς κάτι τέτοιο θα περιόριζε τις πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργούσε προβλήματα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο, φάνηκε... «καθησυχαστικός» λέγοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και αν εγκαταλείψει την ευρωζώνη ενώ θα μπορούσε να δεχτεί οικονομική στήριξη με την ύπαρξη ενός «σχεδίου Μάρσαλ».

Αλλα δύο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προκαλέσει αναταραχή με τις πρόσφατες δηλώσεις τους. Από την μεριά των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο Φίλιπ Ρέσλερ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πια φόβοι» για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Και ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών, Μάρκους Σέντερ, κάλεσε την Γερμανία να δείξει την έξοδο στην Ελλάδα «για παραδειγματισμό».

Πολλά θα κριθούν τον επόμενο μήνα οπότε και θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να αποφασιστεί αν η χώρα θα λάβει τελικά το δεύτερου πακέτο διάσωσης των 30 δις ευρώ ενώ τον ίδιο μήνα αναμένεται η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας το οποίο θα κρίνει αν οι όροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνάδουν με την γερμανική νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα