Independent: H Ιταλία καθορίζει το μέλλον του ευρώ

Η Ιταλία και η νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι απασχολεί τον Independent σήμερα που αναφέρεται εκτενώς στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει αλλά και στο μέλλον του ευρώ.

Η εφημερίδα αναρωτιέται αν ο Μάριο Μόντι κοιμάται καλά τα βράδια, γιατί θα χρειαστεί «πολύ καθαρό μυαλό και δύναμη τους ερχόμενους μήνες καθώς αναλαμβάνει το ηράκλειο άθλο να αποκαταστήσει

την εμπιστοσύνη των αγορών στην ιταλική οικονομία».

Ο Independent συγκρίνει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μόντι με όσες έχουν αντιμετωπίσει ιταλικές κυβερνήσεις μετά την πτώση του φασισμού, ενώ χαρακτηρίζει την παρακαταθήκη Μπερλουσκόνι καταστροφική για την οικονομία.

«Το διακύβευμα είναι τεράστιο - όχι μόνο η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, αλλά το ίδιο το μέλλον της ευρωζώνης» τονίζει η εφημερίδα.

«Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων είναι ευπρόσδεκτο αλλά έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά από μόνο του δεν πρόκειται να ανακουφίσει σε σημαντικό βαθμό την Ιταλία από το βάρος του χρέους, που ανέρχεται τώρα σε 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το αστρονομικό ποσό προκαλεί ανησυχία στις αγορές και φόβους ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», γράφει ο Independent.

Επίσης η εφημερίδα επισημαίνει πως οι οιωνοί μοιάζουν καλοί για τον Μόντι και επικαλείται την πτώση στα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας κάτω από 7%.

«Αλλά δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι η Ιταλία σώθηκε. Αυτός είναι απλώς ο μήνας του μέλιτος, καθώς οι αγορές θα πρέπει να αποφασίσουν αν ο Μόντι θα είναι αποτελεσματικός. Αν διακρίνουν έλλειψη αποφασιστικότητας ή δυναμικής, τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν για άλλη μια φορά άνω του 7%. Σε αυτή την περίπτωση, ο κώδωνας του κινδύνου θα ηχήσει σε όλη την Ευρώπη, επειδή η Ιταλία είναι «πολύ μεγάλη για να την διασώσει το EFSF», γράφει ο Independent.

Keywords
Τυχαία Θέματα