Fitch για Κύπρο: Οι κίνδυνοι παραμένουν

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών, θα πρέπει να βελτιώσει την εμπιστοσύνη και να συμβάλει στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφέρει ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch.

Ωστόσο, ευάλωτες παραμένουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά στους

κινδύνους χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Η ύφεση, σύμφωνα με τον Οίκο, είναι πιθανόν να συνεχιστεί.

Το ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,9 % το 2013 και περαιτέρω 4,9 % το 2014, σύμφωνα με τους Fitch

Μια βαθύτερη και παρατεταμένη ύφεση θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη κακή ποιότητα του ενεργητικού και της κερδοφορίας. «Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις κυπριακές τράπεζες», αναφέρουν οι Fitch .

Οι ανακεφαλαιοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις των τραπεζών , που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013 , αποτελούν ορόσημα για την πορεία της πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων, εκτιμούν οι Fitch.

Προσθέτουν ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη ροή κεφαλαίων και να συμβάλει στην άμβλυνση των κινδύνων ρευστότητας , ιδίως στην Τράπεζα Κυπρου, η οποία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα και είχε τις μεγαλύτερες απώλειες .

Οι Fitch αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελληνικής Τράπεζας αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Οι περιορισμοί στα κεφάλαια πιθανόν να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα, κάτι που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα . «Ωστόσο αυτό δεν θα μας αποτρέψει από την αναβάθμιση αξιολογήσης των τραπεζών», αναφέρουν οι Fitch.

Keywords
Τυχαία Θέματα