Fitch: Απίθανο το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους

Η στάση του εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου και της κυβέρνησής του θα μπορούσε να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης λιγότερο δύσκολες από ό,τι ήταν με τον απερχόμενο Πρόεδρο, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ωστόσο, ο οίκος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι, παρά τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές,

ο κ. Αναστασιάδης «θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις πολιτικής όπως και ο προκάτοχός του και υπάρχει ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της ΕΕ».

Ο οίκος θεωρεί απίθανο το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους γιατί δεν θα προσέφερε ουσιαστική ελάφρυνση και θα δημιουργούσε ζήτημα για την ευρωζώνη. «Αναμένουμε από την κυπριακή κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, ως μέρος της τελικής συμφωνίας με την τρόικα, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε αυτό να επιτύχει», προστίθεται.

Εκτιμάται επίσης ότι ίσως να προκύψει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο του οίκου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο οίκος υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία B/Αρνητικό τον Ιανουάριο, κυρίως επειδή θεωρεί πως το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως.

Αλλά η αξιολόγηση υποστηρίζεται από την προσδοκία μας ότι οι αρχές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα επί ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης έγκαιρα, ώστε να πληρώσει 1,4 δισ. ευρώ για εξόφληση ομολόγων στις 3 Ιουνίου, σημειώνεται.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Fitch, Απίθανο,Fitch, apithano