Economist: Η Κύπρος να γίνει το πρώτο βήμα προς τραπεζική ένωση

Με τη διάσωση της Κύπρου ασχολείται το νέο τεύχος του περιοδικού Economist. Σε άρθρο του καλούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν την αναδιάρθρωση, ανακεφαλαιοποίηση και μεταρρύθμιση των κυπριακών τραπεζών με χρήματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, αρπάζοντας την

ευκαιρία να προωθήσουν μία τραπεζική ένωση.

Αντίθετα από την επιθυμία της ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες να διασωθούν μέσω δανεισμού του κράτους από το ευρωπαϊκό ταμείο, που θα οδηγούσε σε αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους, αλλά και από τη βούληση ΔΝΤ και Γερμανίας να μειωθεί το ποσό της κυπριακής διάσωσης με συμμετοχή καταθετών και ομολογιούχων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν πιο τολμηρά και να προχωρήσουν στη διάσωση των τραπεζών χωρίς επιβάρυνση της κυπριακής Κυβέρνησης, αναφέρει το περιοδικό.

«Η Κύπρος πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα προς μια τραπεζική ένωση», καταλήγει το άρθρο.

Σε άλλο δημοσίευμα, το περιοδικό αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να πιέζει προς την κατεύθυνση γρήγορης δανειακής συμφωνίας, «απειλώντας αργότερα μέσα στο μήνα να αποσύρει τη στήριξή της για το ζωτικό μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας από την Κεντρική τΤράπεζα της Κύπρου, που στηρίζει τις προβληματικές τράπεζες της χώρας».

Το βρετανικό περιοδικό προειδοποιεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδεύουν προς μία ακόμα πρόχειρη διάσωση, με τους διαπραγματευτές να λένε ότι αν και τα απόλυτα ποσά είναι συγκριτικά πολύ μικρά, πρόκειται για την πιο περίπλοκη διάσωση έως τώρα. Η εκτίμηση αυτή αποδίδεται στο συνδυασμό των δύσκολων οικονομικών ισορροπιών με «σκοτεινές» γεωπολιτικές παραμέτρους. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά σε ρωσική επιρροή στην Κύπρο και στις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που απορρίπτονται, όπως σημειώνεται, από την κυπριακή Κυβέρνηση.

Το περιοδικό εκτιμά ότι στην πράξη ο κυριότερος τρόπος μείωσης των δανειακών αναγκών της χώρας θα προέλθει από την υποχρέωση συνταξιοδοτικών ταμείων και εγχώριων τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα κρατικά ομόλογα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να αποπληρωθούν την επόμενη τριετία.

Κατά την εκτίμηση του Economist, όπως και αν μειωθεί το ποσό που θα δανειστεί η Κύπρος η ουσία του προβλήματος θα παραμείνει, δηλαδή το τραπεζικό μοντέλο της χώρας που ευθύνεται για την κρίση.

Το περιοδικό σχολιάζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να το πάρουν απόφαση και να επιμείνουν στη συμμετοχή τραπεζικών πιστωτών στη διαδικασία της κυπριακής συμφωνίας, κάτι πάντως που θα προκαλούσε συναγερμό σε επενδυτές με πολλά χρήματα σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης. Όσο για την επιβολή ζημιάς στους μη προνομιακούς ομολογιούχους, σημειώνεται ότι ναι μεν έχει ξαναγίνει, αλλά το όφελος δεν θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με αναλυτή της Morgan Stanley. Όσο για τη συζήτηση περί κουρέματος ανασφάλιστων καταθέσεων, σημειώνεται ότι το κέρδος θα μπορούσε μεν να είναι μεγάλο, αλλά οι περισσότεροι καταθέτες θα μετέφεραν τα χρήματά τους πριν το κούρεμα, ενώ παράλληλα θα δημιουργούταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό προηγούμενο. «Αυτές οι ανησυχίες μάλλον θα απαλλάξουν τους καταθέτες», εκτιμά ο Economist, προσθέτοντας ότι μάλλον ούτε διαγραφή κυπριακού κυβερνητικού χρέους θα αποφασιστεί.

Επομένως, συμπεραίνει το περιοδικό, αναμφίβολα θα έχουμε μία ακόμα πρόχειρη διάσωση με τη χορήγηση όσο το δυνατόν λιγότερων χρημάτων από τους επίσημους πιστωτές, αναβάλλοντας στην ουσία την επίλυση του προβλήματος του κυπριακού χρέους. Για να χρυσωθεί το χάπι για τους φορολογούμενους των πιστωτριών χωρών θα γίνει και ένας έλεγχος για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο κίνδυνος, προειδοποιεί ο Economist, είναι να βρεθεί η Κύπρος σε μια κατάσταση όπως η Ελλάδα, με υψηλό χρέος και δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών, την ώρα που η χώρα έχει το τρίτο υψηλότερο ιδιωτικό χρέος στην ευρωζώνη.

Πάντως, το ατού της Κύπρου είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, «αν και η μετατροπή τους σε ρευστό θα πάρει πολύ χρόνο». Ίσως επίσης υπάρξει περαιτέρω βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά στην πραγματικότητα η Κύπρος είναι στο έλεος της ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα