BBC: Οι ελληνικές τράπεζες, το ευρώ και η ΕΚΤ

Στη φημολογία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη νέα τροπή που πήρε, μετά το κύμα αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες και την ταυτόχρονη διακοπή της χρηματοδότησης κάποιων ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

αναφέρεται στο πρόσφατο άρθρο της η οικονομική αναλύτρια του BBC, Στέφανι Φλάντερς.

Καταθέσεις ύψους από 700 εκατομμύρια ευρώ έως 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ «σηκώθηκαν» από τις ελληνικές τράπεζες τις ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, σε σύνολο 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζει η Φλάντερς και τονίζει ότι τα τραπεζικά διαθέσιμα υπολείπονται κατά ένα τρίτο των αντίστοιχων το 2009.

«Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι δεν θα χρηματοδοτεί απευθείας κάποιες ελληνικές τράπεζες τις οποίες θεωρεί τεχνικά «χρεοκοπημένες». Αυτές οι τράπεζες έχουν τρύπες στους ισολογισμούς τους, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και δεν περιμένουν να πάρουν πίσω το σύνολο των χρημάτων που δάνεισαν στην κυβέρνηση», υποστηρίζει.

Η αναλύτρια του BBC αναφέρεται στην απόφαση της ΕΚΤ να προβεί σε προσωρινή διακοπή χρηματοδότησης ορισμένων ελληνικών τραπεζών. Οι «στρόφιγγες» του δανεισμού θα ανοίξουν ξανά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αυτές θα χρηματοδοτούνται στο μεταξύ από τον μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Ο συνδυασμός των δύο γεγονότων αποτελεί, κατά την Φλάντερς, επιπρόσθετη δυσκολία για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στην παρούσα συγκυρία. Στην περίπτωση δε, που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ήταν ανίκανο να λειτουργήσει, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα