American Enterprise Institute: Τουρκική απειλή στη ΝΑ Μεσόγειο

12:38 2/8/2013 - Πηγή: NewsBomb

Απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα θεωρεί η Άγκυρα το Ισραήλ και την Κύπρο, με επίκεντρο τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης, American Enterprise Institute, σε έκθεσή της, όπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, λόγω του φυσικού αερίου.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Sigma,

ο Niklas Anzinger, λέκτορας της American Enterprise Institute, που είχε την ευθύνη για την έκθεση, επισημαίνει την αρνητική στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της ισραηλινής πλευράς.

Κληθείς ο κ. Anzinger να απαντήσει σε σχέση με τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τουρκική διοίκηση δεν φρόντισε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της με το Ισραήλ, μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ακόμη κι αν η ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να έχει οικονομικό όφελος για τις δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί είναι ενοχλημένοι από την αλαζονεία του Ερντογάν», επισήμανε, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Ερντογάν παραμένει αδιάλλακτος σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Συνεταιρισμός για την άμυνα στη ΝΑ Μεσόγειο

Παράλληλα, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης προτείνει τη δημιουργία συνεταιρισμού για την άμυνα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ καλεί ευθέως την Ουάσιγκτον να προχωρήσει τάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να καλυφθούν αμυντικά τα δικαιώματα του Ισραήλ και της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές έρευνες, προστατεύοντας τις δύο χώρες από γειτονικά κράτη, καθώς και από την τρομοκρατία της Μέσης Ανατολής.

Ευρύτερες συνεργασίες για την ασφάλεια

Εμείς ασκούμε την εξωτερική και αμυντική μας πολιτική στη βάση της διασφάλισης των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και των εθνικών συμφερόντων του τόπου, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της American Enterprise Institute, η οποία διαβλέπει πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, λόγω του φυσικού αερίου, προειδοποιώντας, παράλληλα, την αμερικανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει, στην ουσία, να ελέγξει τις κινήσεις των Τούρκων. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι πιθανές ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή πρέπει να έχουν έναν και μοναδικό στόχο, και αυτός είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία, λόγω των προκλήσεων και της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία, αλλά και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, "βρίσκεται σε τροχιά αποσταθεροποίησης".

Ούτε εφησυχασμός ούτε υποχώρηση

"Οι μέχρι στιγμής ενέργειες της Τουρκίας, ασφαλώς κάθε άλλο παρά ενισχύουν αυτή την προσπάθεια για σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιοχή. Συμπεριφέρεται η Τουρκία ως ταραξίας στην περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψει την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Θέλει να τρομοκρατήσει όσους συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα στο ενεργειακό επίπεδο, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς και αξιώσεις, αλλά δημιουργώντας και ένταση στην περιοχή", υπογράμμισε ο ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι, με γνώμονα αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις αλλά και τις καθημερινές απειλές και προκλήσεις των Τούρκων, "κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται και καμιά υποχώρηση από τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας δεν θα γίνει αποδεχτή". "Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που περνά αυτός ο τόπος, αυτές οι προκλήσεις και οι εντάσεις δεν θα μας αναγκάσουν να απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Είναι η Τουρκία που παρανομεί, και αυτό νομίζω το μήνυμα είναι που η κυπριακή Κυβέρνηση στέλνει σε όλους του οργανισμούς, στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και στην ίδια την ΕΕ", κατέληξε.

«Δεν θα γίνουμε όμηρος της Τουρκίας»

Εξάλλου, σε άλλες δηλώσεις του, στην ορκωμοσία των Νέων Μόνιμων Υπαξιωματικών της ΕΦ, ο ΥΠΑΜ τόνισε ότι η Κύπρος δοκιμάζεται από τη δεινή οικονομική κρίση, τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει, με διάφορα τεχνάσματα, να καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία όμηρο των συμφερόντων της και, με κινήσεις που καταστρατηγούν κάθε ίχνος διεθνούς νομιμότητας, συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψει την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Η Τουρκία προσπαθεί να τρομοκρατήσει όσους συνεργάζονται με τη χώρα μας σε πολιτικό, αμυντικό ή ενεργειακό επίπεδο, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς και αξιώσεις, κατήγγειλε ο ΥΠΑΜ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι έναντι των καθημερινών τουρκικών απειλών και των δεδομένων της κατοχής, δεν πρόκειται να υπάρξει λιποψυχία ούτε αδράνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχέδιο εθνικού ακρωτηριασμού εφαρμόζει η Τουρκία

Ανοιχτή πρόκληση Τούρκου πρέσβη για την ΑΟΖ της Κύπρου

Αμφισβήτησε στον ΟΗΕ η Τουρκία το δικαίωμά μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα