9 περίεργα κυβερνητικά μυστικά

Οι απόκρυφοι φάκελοι και τα μυστικά αρχεία των κρατών περιλαμβάνουν τα πάντα. Από αναφορές των μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικά απόρρητα μέχρι και κάθε λογής πληροφορίες για θέματα παντός επιστητού. Υπάρχουν ωστόσο και διαβαθμισμένα ως «άκρως απόρρητα» κυβερνητικά μυστικά που είναι στην πραγματικότητα περισσότερο διασκεδαστικά παρά ενοχλητικά.


Η ιστορία των κρατών βρίθει από τέτοια παραδείγματα περίεργων πληροφοριών που επέμειναν κάποιοι να κρατήσουν απόρρητες.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από κωμικοτραγικά κυβερνητικά μυστικά.

Ο Τσόρτσιλ και τα ΑΤΙΑ

Σαράντα

πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του και ο Τσόρτσιλ συνεχίζει να παράγει ειδήσεις! Κι αν δεν είναι οι περίφημοι κυβερνητικοί χειρισμοί του, είναι η πιθανή συγκάλυψη ενός ΟΥΦΟ. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα «UFO Files», πάνω από 5.000 απόρρητες σελίδες σχετικά με τις θεάσεις εξωγήινης ζωής στη Γη. Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχουν και οι επιστολές από εγγονό μέλους της Βασιλικής Αεροπορίας, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργικός σωματοφύλακας του Τσόρτσιλ. Ο παππούς θυμόταν λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Τσόρτσιλ, στην προσπάθειά του να αποφευχθεί ο γενικευμένος πανικός του κόσμου, υποχρέωσε σε 50ετή απόκρυψη τη συνάντηση βρετανικού πολεμικού αεροσκάφους με μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο, την οποία και διαβάθμισε ως «άκρως απόρρητο». Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία του γεγονότος, καθώς τα διαβόητα «UFO Files» ξεκίνησαν επισήμως το 1967. Υπάρχει πάντως η παραγγελία του Τσόρτσιλ για άμεση ενημέρωσή του στο θέμα των ιπτάμενων δίσκων το 1952!

Η CIA διεξάγει πειράματα ελέγχου του νου

Στον κολοφώνα του Ψυχρού Πολέμου, η CIA διεξήγε μια σειρά από μυστικά και παράνομα «επιστημονικά» πειράματα σε ανθρώπινα υποκείμενα, γνωστά ως Project MK-ULTRA. Το απόρρητο πρόγραμμα περιλάμβανε πειραματικές δοκιμασίες με ναρκωτικά -όπως LSD- και βαρβιτουρικά, ύπνωση και υποβολή σε ακτινοβολία και βιολογικούς παράγοντες. Το 1973, ο διευθυντής της CIA, Richard Helms, παρήγγειλε την καταστροφή όλων των ντοκουμέντων του προγράμματος MK-ULTRA. Παρόλα αυτά, κάποια εξ αυτών διέρρευσαν και αργότερα την ίδια χρονιά θα βρουν το δρόμο τους για την εφημερίδα New York Times, η οποία κατηγόρησε τη CIA για παράνομες δραστηριότητες. Το 1975, η ομοσπονδιακή επιτροπή Church Committee θα ερευνούσε τις καταγγελίες και θα κατέληγε στην αποτρόπαιη πραγματικότητα: για περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα ξόδευαν πάνω από 20 εκατ. δολάρια, στρατολογώντας επιστήμονες και ερευνητές από 30 και πλέον πανεπιστήμια της χώρας, και θα έκαναν αντιδεοντολογικά πειράματα σε ανθρώπους κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης. Ο τελικός προσδοκώμενος στόχος των δοκιμασιών ήταν η δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου του μυαλού, το οποίο και θα χρησιμοποιούσε η CIA για να προγραμματίζει ανυποψίαστους ανθρώπους να εκτελούν δολοφονίες υπέρ της...

Η Περιοχή 51

Δεν θα μπορούσαμε να αφήναμε έξω τη διαβόητη Area 51

Keywords
Τυχαία Θέματα