11 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Μία δεκαετία και ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα οι ίδιοι οι Αμερικανοί μοιάζουν πιο ήσυχοι από ποτέ.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Το σημερινό ξημέρωμα ήταν λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Όχι γιατί τα πρωτοσέλιδα είχαν βαφτεί πάλι μαύρα, μνημονεύοντας την επέτειο της αποφράδας εκείνης ημέρας που οι τρομοκράτες χτύπησαν στην καρδιά των ΗΠΑ –σκορπώντας την θλίψη και την αμηχανία σε όλον τον κόσμο. Αλλά ακριβώς γιατί η 11η Σεπτεμβρίου

του 2001 σχεδόν απουσίαζε από την… 11η Σεπτεμβρίου του 2012.

Η πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ερχόταν πάλι από την Αμερική και είχε ξανά να κάνει με το «χτύπημα» κάποιου ξένου. Αλλά ήταν αθλητική. Ο Βρετανός Άντι Μάρεϊ είχε κατακτήσει το US Open. Το μνημόσυνο των 2.819 νεκρών κρυβόταν σε κάποιο μονόστηλο πιο κάτω…

11 χρόνια μετά

Τι συνέβη ξαφνικά; Ξεπέρασαν οι Αμερικανοί το πιο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν ποτέ; Επουλώθηκαν ήδη οι πληγές τους; Μπορούμε να πούμε πως ναι. Το σχετικό με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θέμα που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία, δεν έχει να κάνει με κάποιο γεωπολιτικό παιχνίδι, δεν έχει να κάνει με κάποια άγνωστη, συγκινητική ή συνομωσιολογική ιστορία από τότε. Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το μνημείο που στήθηκε πέρσι, στην 10η επέτειο της αποφράδας ημέρας, στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Οι συγγενείς των θυμάτων που χάθηκαν στο σημείο εκείνο θεωρούν πως το μνημείο, δηλαδή οι δύο τεχνητές λίμνες από σκούρο γρανίτη, στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα των νεκρών, καταστρέφονται κάθε μέρα από τους περαστικούς. Πολλοί σταματούν εκεί και κάνουν πικ-νικ, χωρίς να σέβονται καθόλου την μνήμη των νεκρών. Συχνά αφήνουν πίσω τους σκουπίδια ή φωτογραφίζονται χαμογελώντας.

Υπάρχει και μια ακόμη γκρίνια από τους συγγενείς των θυμάτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, προκειμένου να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν τα αρνητικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις κατά των μουσουλμάνων, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα Ισλαμικό Πνευματικό Κέντρο (με παιδική χαρά, τέμενος και θέατρο) δίπλα στο σημείο όπου έγινε η επίθεση. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι τους λόγους των αρχών της Νέας Υόρκης για κάτι τέτοιο. Πολλοί το θεωρούν προσβολή στη μνήμη των αδικοχαμένων του Ground Zero.

Όπως και να έχει, τα δύο παραπάνω ζητήματα είναι ενδεικτικά του πόσο πιο ήπια, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αντιμετωπίζεται πια η επέτειος στις ΗΠΑ. Ούτε φήμες για νέο τρομοκρατικό χτύπημα και «κόκκινοι συναγερμοί» (ο Μπιν Λάντεν, άλλωστε, είναι πια νεκρός και η Αλ Κάιντα αποδείχτηκε στην πορεία ότι δεν είχε τα μέσα να ξαναπετύχει ένα τόσο μεγάλο πλήγμα, όσες φορές κι αν προσπάθησε σε διάφορα μέρη του κόσμου), ούτε «βαριές» τελετές με δακρύβρεχτες ομιλίες και εξουθενωτικά αφιερώματα.

Η 11/9 σε αριθμούς

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ή ο κόσμος ξέχασαν τι ακριβώς συνέβη εκείνο το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκ

Keywords
Τυχαία Θέματα