«Ζήτησα απονομή χάριτος από τον Πούτιν»

Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα μετά την απελευθέρωσή του ότι ζήτησε την απονομή χάριτοςαπό τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για οικογενειακούς λόγους, αλλά δεν παραδέχθηκε την ενοχή του.

Ακόμη,χαιρέτισε τον ρόλο που διαδραμάτισε στην απελευθέρωσή του και στην αποχώρησή του από την Ρωσία για το Βερολίνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της

Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.

"Στις12 Νοεμβρίου, απευθύνθηκα στον Ρώσο πρόεδρο για να του ζητήσω χάρη για οικογενειακούς λόγους και είμαι χαρούμενος για την θετική έκβαση. Δεν ετίθετο θέμα αναγνώρισης της ενοχής μου", σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

"Ευχαριστώ εξάλλου τον κύριο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ για τον προσωπικό ρόλο που διαδραμάτισε στην τύχη μου", προσθέτει.

Τηνίδια ώρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Βερολίνο ενήργησε "παρασκηνιακά" για την απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι.

Οπρώην υπουργός Εξωτερικών Γκένσερ "ασχολήθηκε εντατικά με την υπόθεση (Χοντορκόφσκι) παρασκηνιακά. Ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό για να οδηγήσει μεεπιτυχία σε λύσεις, με την υποστήριξη της καγκελαρίου και του υπουργείου Εξωτερικών", σημειώνει ο Ζάιμπερτ στην ανακοίνωσή του.

Ικανοποίηση Μέρκελ

Τηνικανοποίησή της για την απελευθέρωσή του είχε εξάλλου εκφράσει νωρίτερασήμερα και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

"Χαίρομαι" για την απελευθέρωση αυτή, δήλωσε η Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Κανέναςάλλος ευρωπαίος ηγέτης δεν σχολίασε την είδηση για την απελευθέρωση τουΧοντορκόφσκι, η οποία έγινε εν μέσω ενός κλίματος τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία εξαιτίας της απόρριψης μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ από την Ουκρανία.

"Ηαπελευθέρωση ή η φυλάκιση ορισμένων ανθρώπων δεν χρήζει κανενός σχολίουαπό την πλευρά μου", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Εκπρόσωποςτου γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι οπρώην μεγιστάνας του πετρελαίου έφτασε το απόγευμα στο αεροδρόμιο Σένεφελντ του Βερολίνου.

"Μπορούμενα επιβεβαιώσουμε ότι ο Χοντορκόφσκι έφτασε σήμερα στο Σένεφελντ με αεροπλάνο από την Ρωσία", δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωναμε το Γερμανικό Πρακτορείο, τον Χοντορκόφσκι υποδέχθηκε κατά την άφιξή του στη Γερμανία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γκένσερ.

Οπρώην μεγιστάνας του πετρελαίου φέρεται ότι μεταφέρθηκε από τη Ρωσία μεαεροπλάνο της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρικού εξοπλισμού OBO Bettermann, το οποίο παρείχε η εταιρεία κατόπιν αιτήματος του Γκένσερ, σύμφωνα επίσης με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Νωρίτεραεξάλλου οι αρχές του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος είχαν ανακοινώσειότι ο Χοντορκόφσκι "απελευθερώθηκε κατόπιν διατάγματος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν" και ότι αυτός "αναχώρησε αεροπορικώς για τη Γερμανία, όπου νοσηλεύεται η μητέρα του".

Η79χρονη Μαρίνα είχε λάβει ιατρική θεραπεία στο Βερολίνο, αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι ο τωρινός τόπος κατοικίας της, διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα