Ζητεί την επ' αόριστον αναστολή πλειστηριασμών

Την επ΄ αόριστον αναστολή πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας ζητά η ΓΣΕΕ με σημερινή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στην επιστολή, η Συνομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της στη μονομερή στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των πολιτών, ζητά να σταματήσει κάθε σκέψη για απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας μέχρι την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ προτείνει, μεταξύ άλλων, την διαμόρφωση Καταναλωτικού Πτωχευτικού Δικαίου.

Πιο

αναλυτικά, η ΓΣΕΕ προτείνει 9 μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών:

1. Η τυποποίηση των δανειακών συμβάσεων καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης αποτελεί τη βάση μετάβασης προς ένα τραπεζικό σύστημα φιλικό προς το δανειολήπτη.

2. Η επίλυση των διαφορών δανειστή - οφειλέτη πρέπει να επικεντρώνεται στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσω των υφιστάμενων τριμερών επιτροπών επίλυσης διαφορών.

3. Στο πλαίσιο, ωστόσο, της υφιστάμενης εμπειρίας αλλά και νοοτροπίας, η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών καθώς και η διαγραφή τραπεζικών χρεών είναι πρακτικά εφικτές σε κοινωνικά αισθητή κλίμακα μόνο μέσω της ποσοτικής αλγοριθμοποίησης των υφιστάμενων διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας. Η ενδογενοποίηση της «δικαστικής κρίσης» στη νομοθεσία διευθέτησης του προβλήματος της καταναλωτικής υπερχρέωσης πρακτικά συνεπάγεται τη χρονική μετάθεση της επίλυσης του προβλήματος και όχι την άμεση επίλυσή του, αφού η δικάσιμος ορίζεται ύστερα από 3 - 5 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

4. Να διαμορφωθεί Καταναλωτικό Πτωχευτικό Δίκαιο.

5. Να συμπτυχθούν σε ενιαίο σώμα Δικαίου οι διατάξεις που αφορούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες μη εταιρικού χαρακτήρα (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, κ.ο.κ.).

6. Επέκταση της μετάθεσης φορολογικών υποχρεώσεων στέγης-εξόφληση σταδιακή με τη φορολογία εισοδήματος.

7. Αυτόματη κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων δόσεων κεφαλαίου - χρήση δημόσιας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζικού συστήματος.

8. Τυπική διερεύνηση των προθέσεων των διοικήσεων των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς.

9. Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας καθώς αποτελεί το φορέα που μπορεί συνεκτικά και αποτελεσματικά να διαχειριστεί το πρόβλημα στέγης.

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα