Ζητά αξιόπιστη έρευνα για την τραγωδία

Να διερευνηθεί πλήρως το συμβάν και πέραν των ορίων του λιμενικού σώματος ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, κι ενώ η χώρα μας να εξακολουθεί να δέχεται πυρά διεθνώς. Ενόψει και της απογευματινής συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος στην εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί τόνισε ότι

δεν πρέπει να επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες στο Αιγαίο, και ζήτησε να γίνει μια αξιόπιστη έρευνα δικαστικής ή ανεξάρτητης αρχής ώστε να μην υπάρχει αναπαραγωγή ερωτηματικών.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές - εντός και εκτός Ελλάδας - για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την τραγωδία του Φαρμακονησίου. Προσερχόμενη στο Ζάππειο για το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, τάχθηκε υπέρ της πρότασης αυτής, σημειώνοντας τη στενή συνεργασία με τους Έλληνες υπουργούς, για τη δημιουργία ενός πιο λειτουργικού σύστημα ασύλου. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο, αλλά είναι πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν.

Διαψεύδει, εν τω μεταξυ, κατηγορηματικά το λιμενικό τις καταγγελίες των επιζώντων μεταναστών, που διαμένουν σε ξενώνα του δήμου Αθηναίων ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη, ωστόσο νέες καταθέσεις των διασωθέντων μεταναστών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς για βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά στελεχών του λιμενικού σώματος.

«Δεν μπορεί το λιμενικό από τη μία να σπρώχνει τους μετανάστες για να τους πνίξει και από την ίδια στιγμή να τους ανεβάζει πάνω στο σκάφος» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο εκπρόσωπος τύπου του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός.

Μέσω επίσης του Αθήνα 9.84, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι υπάρχει πολιτική προστασίας των συνόρων αλλά όχι άτυπες ή τυπικές επαναπροωθήσεις. Χαρακτήρισε δε βιαστικές τις δηλώσεις όσων προέβησαν σε καταγγελίες, πριν διερευνηθεί το περιστατικό. Πλήρη κάλυψη στο Λιμενικό, ζητώντας «να μην πέφτει λάσπη» στο Σώμα, παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος δήλωσε στον 9.84: «Δύο λέξεις περίμενα να ακούσω από την επίσημη πολιτεία, λυπάμαι και συγγνώμη»..

Keywords
Τυχαία Θέματα