Ζημίες ως και 167 δισ. από επίθεση στο Ιράν

Η οικονομία του Ισραήλ θα αντιμετώπιζε ζημίες έως και 167 δισεκ. σέκελ (≈33,5 δισεκ. ευρώ) εάν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυαν επίθεση στο Ιράν για να πλήξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μια πρόβλεψη της εταιρείας οικονομικών μελετών BDI-Coface.

Η άμεση οικονομική ζημία θα ανερχόταν σε 47 δισεκ. σέκελ (≈9,5 δισεκ. ευρώ), όπως ανέφερε σήμερα αυτή η εταιρεία μελετών. Το ποσό αυτό

ισούται με το 5,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) το 2011.

Οι έμμεσες ζημίες θα έφθαναν τα 24 δισεκ. σέκελ (≈4,8 δισεκ. ευρώ) το χρόνο για τρία ως πέντε χρόνια λόγω της κατάρρευσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προέβλεψε παράλληλα.

Τους τελευταίους μήνες η ρητορική των Ισραηλινών ηγετών έχει κλιμακωθεί, με συνεχείς έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις περί του ότι η χώρα μπορεί να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Το Ισραήλ, που γενικά πιστεύεται ότι είναι η μόνη δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπαρξιακή απειλή.

Η BDI σημείωσε ότι το 2006, στον πόλεμο των 32 ημερών του Ισραήλ με το Λίβανο, είχε προκληθεί συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) του Ισραήλ κατά 0,5%, με τα άμεσα κόστη -τις ζημίες σε περιουσίες πολιτών, υποδομές κ.ά.- να πλήττουν την οικονομία κατά ακόμη 1,3%.

«Σε περίπτωση ενός πολέμου του ίδιου μεγέθους, διάρκειας και (συγκρίσιμων) ζημιών, είναι πιθανό να αναμένουμε ζημία 16 δισεκ. σέκελ», σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο πόλεμος με το Λίβανο κυρίως επηρέασε το βόρειο Ισραήλ, από όπου προκύπτει περίπου το 20% του ισραηλινού ΑΕΠ.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι σε περίπτωση ενός πολέμου θα επηρεαζόταν και το κεντρικό τμήμα της χώρας, στο οποίο σημειώνεται το 70% της οικονομικής δραστηριότητάς της», ανέφερε το BDI, αναφέροντας ότι το ισραηλινό ΑΕΠ ανήλθε σε 870 δισεκ. σέκελ (≈175 δισεκ. ευρώ) το 2011.

Ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει οικονομική κρίση σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα