Ζιμπάμπουε: Νοθεία «βλέπει» η αντιπολίτευση

Ανώτατο στέλεχος του κόμματος ZANU-PF, του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στη Ζιμπάμπουε δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα επικράτησε στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες έναντι του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Μόργκαν Τσβανγκιράι.

"Κερδίσαμε τις εκλογές.

Θάψαμε το MDC. Ουδέποτε αμφιβάλλαμε για τη νίκη μας", είπε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αμέσως μετά τον ισχυρισμό αυτό, το MDC χαρακτήρισε "μνημειώδη νοθεία" τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε.

"Πρόκειται για μνημειώδη νοθεία. Οι πολίτες της Ζιμπάμπουε εξαπατήθηκαν από το ZANU-PF και τον Μουγκάμπε , εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό", δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή.

Το MDC θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα.

Η πρόωρη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στη Ζιμπάμπουε είναι παράνομη και η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι θα συλλάβει οποιονδήποτε προβεί σε πρόωρους ισχυρισμούς όσον αφορά το αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, η ανώτατη υπηρεσία παρακολούθησης των εκλογών στη Ζιμπάμπουε δήλωσε σήμερα ότι η αξιοπιστία της ψηφοφορίας που διεξήχθη χθες στη χώρα "επλήγη σοβαρά" από παρατυπίες που σημειώθηκαν την ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών.

Αξιωματούχοι του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών στη Ζιμπάμπουε δήλωσαν ότι οι ψηφοφόροι στις αστικές περιοχές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Μόργκαν Τσβανγκιράι, εξεδιώχθησαν από τα εκλογικά τμήματα κατά χιλιάδες.

Αντίθετα μόλις ένας μικρός αριθμός υποστηρικτών του Τσβανγκιράι αποκλείστηκε από την ψηφοφορία στην περιφέρεια, όπου ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη, δήλωσαν αξιωματούχοι του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα