Ζέλικ: «Κρίση ρευστότητας»

Η ευρωζώνη θα πρέπει να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (MES) να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να προετοιμάσει τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ισπανία, για να αντιμετωπίσει κάθε σοβαρή επιδείνωση της κρίσης, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times,

ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζει ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Δεν θα υπάρχει χρόνος να συγκληθεί σύνοδος των υπουργών Οικονομικών. Στις πανικόβλητες αγορές, οι επενδυτές δραπετεύουν προς ασφαλείς τοποθετήσεις μεταδίδοντας τη φωτιά».

Η σοβαρότητα του κινδύνου «θα πρέπει να ενθαρρύνει τους ηγέτες της ευρωζώνης να λάβουν προληπτικά μέτρα-όπως τη διοχέτευση τώρα κεφαλαίων του MES στις τράπεζες και η επίτευξη συμφωνίας για ένα μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό μηχανισμό χωρών όπως η Ισπανία», τόνισε ο Ζέλικ, σύμφωνα με τον οποίο, ο μηχανισμός αυτός μπορεί να προέλθει από τον MES ή από ενδεχόμενα ευρωομόλογα, τα οποία απορρίπτει σήμερα η Γερμανία.

'Οσον αφορά τις τράπεζες, ο Ζέλικ φοβάται ένα πιστωτικό «στέγνωμα» στην πραγματική οικονομία και μια κρίση ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον Ζέλικ, οι καταθέτες δεν έχουν ακόμα αρχίσει να τρέχουν (στις τράπεζες για να αποσύρουν τα χρήματά τους), αλλά έχουν αρχίσει να επιταχύνουν το βηματισμό τους.

Τον Ζέλικ θα αντικαταστήσει στην προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Αμερικανός Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα