Υποβάθμιση της Ιταλίας

Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, υποβάθμισε, σε «BBB+», από «Α-» η Fitch. Το outlook για τα μακροπρόθεσμα IDR είναι «αρνητικό». Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο IDR σε ξένο νόμισμα της Ιταλίας σε «F2». Όπως επισημαίνει ο οίκος, το αρνητικό outlook αντανακλά τον κίνδυνο βαθύτερης και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεσης
ο οποίος υπονομεύει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης των κινδύνων από το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στην έκθεσή της η Fitch επισημαίνει πως η υποβάθμιση αντανακλά τους εξής παράγοντες:

-Το ασαφές αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών της Ιταλίας στις 24 και 25 Φεβρουαρίου καθιστούν απίθανο το σχηματισμό μιας σταθερής νέας κυβέρνησης τις προσεχείς εβδομάδες. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και το μη πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοιχειοθετούν ένα μεγαλύτερο αντίξοο σοκ για την οικονομία εν μέσω βαθιάς ύφεσης.

-Τα στοιχεία του δ΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν πως η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ιταλία είναι μία από τις σφοδρότερες στην Ευρώπη. Η μη ευνοϊκή θέση εκκίνηση και ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις, όπως η απρόσμενη συρρίκνωση της απασχόλησης και οι επίμονα αδύναμοι δείκτες εμπιστοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο μιας μακρότερης και βαθύτερης ύφεσης σε σχέση με την αναμενόμενη. Η Fitch προβλέπει συρρίκνωση 1,8% του ΑΕΠ το 2013.

-Με φόντο τη βαθύτερη ύφεση και την αρνητική επίδραση στο έλλειμμα προϋπολογισμού, το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα κορυφωθεί το 2013 κοντά στο 130% του ΑΕΠ, έναντι της εκτίμησης της Fitch για 125% στα μέσα του 2012.

-Μια αδύναμη κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πιο αργή και λιγότερο ικανή να απαντήσει στα εγχώρια ή εξωτερικά οικονομικά σοκ.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα