Υποβάθμισε Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο

Αργά χθες το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τριών πιο ισχυρών χωρών της ΕΕ, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες αυτές -με αξιολόγηση 3Α- επηρεάζονται ποικιλοτρόπως από δυο ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη.  Η πρώτη αφορά στην αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, συνυπολογίζοντας και τις όποιες πιθανές συνέπειες για την Ισπανία και την Ιταλία. Η δεύτερη εξέλιξη, σύμφωνα με τον Moody's είναι ότι ακόμη κι αν
αυτό το σενάριο αποφευχθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, κάτι που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μέλη με τον πιο υψηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας.

Η γενική αβεβαιότητα βύθισε χθες τις χρηματιστηριακές αγορές και στις δύο άκρες του Ατλαντικού, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου, λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στην ευρωζώνη και, ειδικότερα, για το ενδεχόμενο συνολικής προσφυγής της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης.

Το κλίμα στις αγορές επιδεινώθηκε μετά την είδηση της προσφυγής της επαρχίας Μούρθια στο ειδικό ταμείο 18 δισ. ευρώ, το οποίο συνέστησε η Μαδρίτη για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στις αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ το ήδη δυσμενές κλίμα ήρθαν να επιβαρύνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την ισπανική οικονομία, τα οποία υποδεικνύουν ταχύτερο ρυθμό ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος μεταβαίνει σήμερα εσπευσμένα στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας παράλογη την  συμπεριφορά των αγορών.
Keywords
Τυχαία Θέματα