Υπουργός επισκέφθηκε το μνημείο Γιασουκούνι

Μια υπουργός της κυβέρνησης της Ιαπωνίας υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο τιμά τους πεσόντες των πολέμων αλλά επίσης και εγκληματίες πολέμου, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χαρούκο Αριμούρα, υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων, εισήλθε λίγο πριν από τις 10:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) στο μνημείο, στο κέντρο του Τόκιο, ενώ δεκάδες άλλοι πολιτικοί αναμένεται να επισκεφθούν το Γιασουκούνι κατά την 70ή επέτειο από την παράδοση της Ιαπωνίας.

Μια

προσφορά εστάλη στο μνημείο και από τον ίδιο τον Σίνζο Άμπε, ο οποίος πάντως δεν μετέβη προσωπικά εκεί, κάτι που έχει να κάνει από το 2013, αφού είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Κίνας και της Νότιας Κορέας, που θεωρούν το Γιασουκούνι ένα σύμβολο του μιλιταριστικού ιαπωνικού παρελθόντος.

Ο πρωθυπουργός έστειλε δικά του χρήματα, είπε ο σύμβουλός του Κοΐτσι Χαγκιούντα, βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος επισκέφθηκε το μνημείο.

Ο Άμπε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, εξέφρασε τη «μεγάλη του θλίψη» για τις «ανυπολόγιστες ζημίες και τα δεινά» που προκάλεσε η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο σημείωσε ότι οι μελλοντικές γενιές δεν πρέπει να συνεχίσουν να ζητούν συγγνώμη για λάθη του παρελθόντος.

Τα σχόλια του Άμπε -οι επικριτές του οποίου λένε ότι θέλει να ξαναγράψει την ιστορία της Ιαπωνίας και να υποβαθμίσει τα πιο σκοτεινά της κεφάλαια- προκάλεσαν διαφορετικές αντιδράσεις. Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τη δήλωσή του και το ότι συνεχίζει να ζητά συγγνώμη για όσα έκανε η Ιαπωνία στο παρελθόν. Η Κίνα όμως εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την ειλικρίνεια της δήλωσης αυτής. «Η Ιαπωνία θα έπρεπε να δώσει σαφείς εξηγήσεις και να ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη από τους λαούς των χωρών που υπέστησαν τα πάνδεινα την εποχή της στρατιωτικής επιθετικότητας» που επεδείκνυε, ανέφερε το Πεκίνο καλώντας το Τόκιο να καταβάλει προσπάθειες να «ανακτήσει την εμπιστοσύνη των γειτόνων της Ιαπωνίας στην Ασία και της παγκόσμιας κοινότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα