Εκτός δόσεων ο ΕΝΦΙΑ

Γράψε - σβήσε για άλλη μια φορά, υπό τις απαιτήσεις της τρόικας. Αλλάζει εκ των υστέρων η κυβέρνηση τον ψηφισμένο νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών σε έως και 100 δόσεις, μετά τις αιτιάσεις της τρόικας ότι η ρύθμιση θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων για το δημόσιο. Τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο και θα ψηφιστεί απόψε προβλέπει ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν μόνο οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου κι έτσι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ πλην της 1ης ή θα πληρωθούν κανονικά ή θα μπουν

στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων. Επίσης εξετάζεται να οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση η 31η Δεκεμβρίου αντί της 31ης Μαρτίου του 2015 ώστε να αρχίσει ταχύτερα η αποπληρωμή των οφειλών.

Πάντως τα προσωρινά αποτελέσματα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 10μηνο που θα δημοσιοποιήσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δείχνουν ότι δεν τεκμηριώνονται οι αντιρρήσεις της τρόικας, αφού εμφανίζουν τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ να κινούνται ικανοποιητικά, καθώς στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου έχει ήδη εισπραχθεί το 43% του φόρου.

Εν τω μεταξύ, ένας στους τρεις οφειλέτες του ΟΑΕΕ μένει εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων, αφού εξαιρεί τους αυτοασφαλιζόμενους, τις επιχειρήσεις που δεν έχουν έκδοση οριστικής απόφασης διαγραφής καθώς και εκείνες που βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με τον Οργανισμό.

Δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε διάταξη για εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών σε έως 100 δόσεις διαμήνυσε στην κυβέρνηση ο Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή. «Η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει το θράσος στους δανειστές να ζητούν να αλλάξουμε με άλλον νόμο αυτά που ψηφίσαμε πριν από λίγες ημέρες. Αυτό δεν θα γίνει από τον ομιλούντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ Κακλαμάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα