Υποχωρεί ο χιονιάς

Υποχωρούν σταδιακά τις επόμενες ώρες οι έντονες χιονοπτώσεις, που έπληξαν και το λεκανοπέδιο, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα παραμείνουν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες.

Έκτακτα μέτρα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Σε επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων, ετοίμασε τρεις χώρους για να προφυλαχθούν οι άστεγοι. Ως χώροι φιλοξενίας αστέγων στην Αθήνα λειτουργούν ήδη από χτες, με εντολή του Δημάρχου Γ. Καμίνη,

τρία δημοτικά κτίρια, που θα μείνουν ανοικτά σε 24ωρη βάση.

Συνολικά 39 άστεγοι φιλοξενούνται στους τρεις χώρους του Δήμου και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος φιλοξενούνται 23 άτομα, στη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου φιλοξενούνται πέντε άτομα και στη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης φιλοξενούνται 11 άτομα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1960 για πληροφορίες και επείγουσα βοήθεια, μόνο για την περιοχή του δήμου Αθηναίων. Το Γραφείο Επικοινωνίας με τον Δημότη (η τηλεφωνική γραμμή 1960) για την εξυπηρέτηση αστέγων, δέχθηκε από χθες μέχρι και σήμερα 205 κλήσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των κλήσεων (56) αφορούσε αστέγους στην 1η Δημοτική Κοινότητα και προωθήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων. Ακόμη 18 κλήσεις αφορούσαν αστέγους εκτός των ορίων του δήμου Αθηναίων και παραπέμφθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον τηλεφωνικό αριθμό 197. Οι 103 κλήσεις αφορούσαν την προσφορά ειδών ρουχισμού και κουβερτών προς τους αστέγους συμπολίτες μας.

Η λήψη εκτάκτων μέτρων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη σύμπραξη φορέων, εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εξειδικεύονται στο ζήτημα των αστέγων (Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΘΕΑExelixis, ΟΚΑΝΑ, Κλίμακα, PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα).

Ομάδες εργασίας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, συνεχίζουν συντονισμένα, να ενημερώνουν τους άστεγους συμπολίτες μας για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, μοιράζουν υλικά, φάρμακα, ζεστό ρόφημα και φροντίζουν για τη διακομιδή σε νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών.

Αν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν και άλλα κτίρια. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και για όσο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι ο χώρος του ΚΑΠΗ, στην 2η Δημοτική Κοινότητα (Λαγκαδά 35) καθώς και τα ΚΑΠΗ στην 5η δημοτική κοινότητα (Στεφάνου Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4), από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ.


Θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία των αστέγων από το κρύο, που θα παραμένουν ανοιχτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξασφάλισε και ο δήμος Θεσσαλονίκης

Στη διάθεση των πολιτών και των αρμόδιων θεσμικών φορέων (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ΕΚΑΒ), θέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το ανθρώπινο δυναμικό του, καθώς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που ενδεχόμενα προκύψουν, λόγω της κακοκαιρίας.

Ως 24ωρη, καθημερινή γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, να χρησιμοποιείται η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις τρεις δημοτικές κοινότητες του δήμου Κηφισιάς (δηλ σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη). Επίσης, κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο δήμο Διονύσου.

Στο δήμο Ωρωπού (δηλ. Αυλώνα, Αφίδναι, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Πολυδένδρι, Συκάμινο, Ωρωπός) και στο δήμο Φύλης (δηλ. Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Χασιά) τα σχολεία θα λειτουργήσουν μετά τις 10 το πρωί για λόγους ασφαλείας.

Στο δήμο Αχαρνών δεν θα λειτουργήσουν μόνο τα σχολεία του δημοτικού διαμερίσματος Θρακομακεδόνων. Στα υπόλοιπα διαμερίσματα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αργότερα θα ξεκινήσουν αύριο τα μαθήματα και στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, με απόφαση των δημάρχων, στα Γρεβενά τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 9.30πμ, στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο στις 9πμ και στον δήμο Ορεστίδος Καστοριάς,στις 9.15πμ.

Εξάλλου, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Φουστάνης Πέλλας αύριο δεν θα λειτουργήσουν, για να επιδιορθωθεί η βλάβηστον καυστήρα του καλοριφέρ.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 3 έως 7 ημερών

Τετάρτη 09-01-2013

καιρός: στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λιγες νεφώσεις.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές στα δυτικά και τα βόρεια, τη νύχτα όμως και το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που στα βόρεια θα είναι ολικός.

Πέμπτη 10-01-2013

καιρός: στις Κυκλάδες και την Κρήτη ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, λίγα χιόνια στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά ασθενείς και βαθμιαία νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο. Νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Παρασκευή 11-01-2013

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα βόρεια.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα βόρεια.

Σάββατο 12-01-2013 και Κυριακή 13-01-2013
καιρός: στα δυτικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση την Κυριακή.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα