Υπερψηφίστηκε η αμφιλεγόμενη Συμφωνία PNR

Το πράσινο φως, μετά από πολύμηνες έντονες συζητήσεις και ανησυχίες, άναψε σήμερα η ΕΕ στην αμφιλεγόμενη συμφωνία για τη διαβίβαση σε μόνιμη βάση προς τις Αμερικανικές Αρχές των δεδομένων όλων των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων (PNR), στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η συμφωνία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πέρασε με 409 ψήφους υπέρ έναντι 226 κατά και 33 αποχές. Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και το ζήτημα της κατάστασης των μεταναστών στην Ελλάδα,

με τοποθετήσεις εκπροσώπων της Κομισιόν.

Η συγκεκριμένη συμφωνία PNR (Passenger Name Records - Φάκελοι Ονομάτων Επιβατών) για τη διαβίβαση στις ΗΠΑ προσωπικών δεδομένων των επιβατών των υπερατλαντικών πτήσεων συνοδεύεται από κατάλογο 19 διαφορετικών κατηγοριών προσωπικών δεδομένων για κάθε επιβάτη όμως οι αμφιβολίες παραμένουν για το κατά πόσον διασφαλίζεται η περιφρούρηση των ατομικών δικαιωμάτων των επιβατών.

Τα δεδομένα μπορούν να χρησιμεύσουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πολλοί φοβούνται ότι η χρήση τους θα έχει συνέπειες για τις ελευθερίες των πολιτών.

Τα στοιχεία αποθηκεύονται στις βάσεις δεδομένων κρατήσεων και στις βάσεις δεδομένων για την καθοδήγηση κατά την αναχώρηση. Ο αριθμός και το είδος των πεδίων πληροφοριών σε ένα σύστημα PNR ποικίλλει από εταιρεία σε εταιρεία. Υπάρχουν περίπου 20-25 πιθανά πεδία δεδομένων PNR, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν υποκατηγορίες πληροφοριών, οπότε ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε περίπου 60 πεδία και υποπεδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στην ΕΕ, «χειροκρότησαν» σήμερα το ευρωπαϊκό «πράσινο φως» για τη συστηματική διαβίβαση στις αμερικανικές αρχές δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

«Οι ΗΠΑ χειροκροτούν την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την ΕΕ που θα επιτρέψει να υπάρξει εγγύηση «της ασφάλειας των ταξιδιωτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρεσβευτή Ουίλιαμ Κέναρντ.

Η διαβίβαση των δεδομένων «βοήθησε σε σχεδόν όλες τις μεγάλες αμερικανικές έρευνες για την τρομοκρατία στη διάρκεια των τελευταίων ετών» ώστε να συλληφθούν οι αυτουργοί επιθέσεων, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΦΩΤΟ: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα