Υπέρ της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο Γάλλος Πασκάλ Λαμί, υπερασπίστηκε σήμερα τη θέση και το ρόλο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και κατήγγειλε την επιστροφή του προστατευτισμού, ιδιαίτερα από μέρους της πατρίδας του αλλά και από άλλες, συστημικά σημαντικές χώρες.

"Η άποψη ότι οι Κινέζοι διαμορφώνουν τεχνηέντως την ισοτιμία του γιουάν κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίουή (των κανόνων) του ΔΝΤ δεν είναι ακριβής", επισήμανε ο αξιωματούχος, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο συνεχούς

ενημέρωσης BFMTV/RMC.

"Το κινεζικό νόμισμα είναι υποτιμημένο, συμφωνούμε όλοι, νομίζω. Η άποψη όμως ότι αυτό και μόνο αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων είναι λάθος", πρόσθεσε ο Λαμί σχολιάζοντας τις επικρίσεις σχετικά με το γιουάν που διατυπώνουν συχνά στελέχη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Εξάλλου, πού άραγε κερδίζει η Γαλλία σήμερα μερίδια αγοράς στην παγκόσμια εμπορική σκηνή; Περισσότερο στην κινεζική,παρά στη γερμανική αγορά", επισήμανε ο Λαμί, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος.

"ΩςΕυρωπαίος δεν είμαι βέβαιος εάν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική περιορισμού της Κίνας και μη ανοικτής προσέγγισης έναντι των κινέζων είναι σωστή στρατηγική. Μάλλον το αντίθετο πιστεύω", πρόσθεσε ο Λαμί κληθείς να σχολιάσει την προοπτική της ζώνης ελεύθερων ανταλλαγών ΗΠΑ-ΕΕ, αλλά και την εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με κράτη στον Ειρηνικό αποκλειόμενης όμως της Κίνας.

"Το γαλλικό (οικονομικό) GPS είναι λίγο αποσυντονισμένο", επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, που πρόσκειται στους γάλλους σοσιαλιστές αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρόςέναντι του Γάλλου υπουργού βιομηχανικής ανάκαμψης Αρνό Μοντεμπούρ.

ΟΛαμί χρέωσε στον Μοντεμπούρ έναν "οικονομικό πατριωτισμό", αλλά και τηνδήλωση που ο ίδιος υπουργός έκανε ότι, "ο απολογισμός του ελεύθερου εμπορίου που προτείνεται από τον ΠΟΕ είναι μια καταστροφή".

Ο Λαμίδεν σχολίασε την φήμη ότι μπορεί να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ όταν η θητεία του στον ΠΟΕ ολοκληρωθεί, την 31η Αυγούστου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα