Υπέρ της αποπομπής Ρούσεφ οι Βραζιλιάνοι

Υπέρ της αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ τάσσονται σχεδόν τα δύο τρίτα των Βραζιλιάνων, εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Ωστόσο, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό αμφισβητεί ότι η υπόθεση θα οδηγήσει τη Ρούσεφ στην πρόωρη αποχώρηση από την εξουσία.

Ειδικότερα, η έρευνα της εταιρείας

δημοσκοπήσεων Datafolha έδειξε ότι το 63% εξ όσων ερωτήθηκαν τάσσονται υπέρ της αποπομπής της προέδρου, υπό το φως της διεύρυνσης της έρευνας για το κύκλωμα δωροδοκιών στην Petroleo Brasileiro SA.

Παρ' όλα αυτά, ένα 64% απάντησε ότι δεν αναμένει πως το σκάνδαλο αυτό θα αρκέσει για να οδηγήσει σε πρόωρο τέλος τη δεύτερη θητεία της Ρούσεφ, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο να επιδιώξουν την αποπομπή της προέδρου, αν και υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις εναντίον της Ρούσεφ, περιλαμβανομένης και αυτής που θα γίνει αργότερα σήμερα, με τους διοργανωτές να ελπίζουν σε μαζική συμμετοχή που θα υπερβεί το 1 εκατομμύριο πολίτες.

Η ίδια η Ρούσεφ δεν αντιμετωπίζει έρευνα σε βάρος της για την ολοένα διευρυνόμενη υπόθεση της Petrobras. Η αρχηγός του κράτους επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτε για το κύκλωμα δωροδοκιών και εναρμόνισης τιμών το οποίο λεηλάτησε δισεκατομμύρια δολάρια ενόσω ήταν πρόεδρος της επιχείρησης (2003-2010).

Οι Βραζιλιάνοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την εκδοχή της Ρούσεφ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η πρόεδρος γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος και του επέτρεπε να δρα, ενώ ένα 26% πιστεύει ότι η Ρούσεφ γνώριζε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για να το σταματήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα