Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες

«Δεν συμφωνήσαμε απόλυτα ή, όπως μου είπε ο εκπροσώπός μου, που ειναι διπλωμάτης, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το τέλος της διάρκειας 100' συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε ότι «δεν προβλεπόταν να συμφωνήσουμε» και πρόσθεσε ότι «δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνήσαμε να διαβουλευθούμε για μια ευρωπαϊκή λύση».

Ο κ. Σόιμπλε
επισήμανε η συζήτηση ηταν εντατική, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, «μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές στην αρχή», αλλά τόνισε οτι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι «η Ελλάδα πρεπει να συνεργαστεί» με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επισταμένως στην αξιοπιστία, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί και εξέφρασε την επιφύλαξή του για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νέα ελληνική κυβέρνηση, τα οποία, είπε, ότι «δεν είναι στην κατεύθυνση που θα θέλαμε».

Σεβόμαστε την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση, δήλωσε, αλλά εξήγησε οτι αν το προγράμμα αλλάξει, θα χρειαστεί και πάλι η επικύρωση από τα Κοινοβούλια. «Δεν είναι κακό να θέλει κανείς να μείνει πιστός στην εντολή του, αλλά το να γίνεται αυτό σε βάρος των άλλων δεν είναι ρεαλιστικό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν εντολή και στην Ευρώπη καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βρίσκεται κοινό έδαφος.

Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί σε ισχυρή θέση στο μέλλον, εξέφρασε την διάθεση του Βερολίνου να βοηθήσει σε ζητήματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς και δήλωσε μάλιστα ότι άκουσε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Απο την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι αυτό που ζητά είναι χρόνος ως τον Μάιο, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένο προγράμμα στους εταίρους της και ένα προγράμμα - γέφυρα, για το διάστημα ως τότε. Υποσχέθηκε δε «λογική, ειλικρίνεια και ετοιμότητα για την εφαρμογή αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων». «Ζητάμε την ευκαιρία να θέσουμε την πρότασή μας» με στόχο να προκύψει σύνθεση και να φθάσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Διαβεβαίωσε δε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η λέξη «χρεοκοπία» να εξαφανιστεί από τη συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αυτές που προβλέπονται από το τρέχον προγράμμα δεν είναι όλες «για πέταμα», αλλά υποστήριξε ότι θέτουν λάθος προτεραιότητες, στοχεύοντας όχι στην κορυφή, αλλά στη βάση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα