Ύφεση και φέτος προβλέπουν οι Γερμανοί

Το τέλος του σύντομου... διαλείμματος της περσινής μηδαμινής ανάκαμψης προβλέπει το διάσημο γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW - Kiel) για την Ελλάδα φέτος.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

«Πολιτική αστάθεια» στην Αθήνα, αλλά και έλλειψη... ελληνικής «ιδιοκτησίας» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ευθύνονται για την επιστροφή της ύφεσης το 2015 στην Ελλάδα, καθώς και

για πιθανούς εκτροχιασμούς στην εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τους Γερμανούς οικονομολόγους του Κέντρου Προγνώσεων του IfW.

Συγκεκριμένα, στην ανοιξιάτικη έκθεσή του με τις οικονομικές προγνώσεις για την παγκόσμια οικονομία, το γερμανικό think tank προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση 1% φέτος, έπειτα από μια χρονιά έστω και πολύ μικρής ανάκαμψης (0,6%). Αντίθετα, στις προηγούμενες προβλέψεις του, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2014, ανέφερε πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,8%.

Την ίδια στιγμή που στη Γερμανία... αποχαιρετούν για τα καλά την πρόβλεψη για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει για το αντίθετο, μιας και εξακολουθεί, επισήμως, να προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,9% φέτος, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόσφατη εγκύκλιο του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Δημήτρη Μάρδα για την κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Τεράστια απόκλιση προβλέψεων

Η απόκλιση, πάντως, που καταγράφεται μεταξύ των μακροοικονομικών προβλέψεων για την Ελλάδα από πλευράς του γερμανικού ινστιτούτου, το οποίο εξειδικεύεται στη Γερμανία στις μακροοικονομικές προγνώσεις στις χώρες του εξωτερικού, και εκείνων του ελληνικού ΥΠΟΙΚ αγγίζει αυτήν τη στιγμή τις... 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ή τα 7,6 δισ. ευρώ!

Έτσι, σύμφωνα με τους Γερμανούς οικονομολόγους του Κιέλου, αντί να προστεθούν φέτος στο ελληνικό ΑΕΠ 5,9 δισ. ευρώ, η πραγματική ελληνική οικονομία θα χάσει...1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Μοτίβο... η αβεβαιότητα

Η συνέχιση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδας δεν αποτυπώνεται μόνο στον πίνακα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του ΙfW για την Ευρωζώνη -στον οποίο η Ελλάδα φαίνεται να είναι η μόνη χώρα σε ύφεση φέτος-, αλλάκαι στην ειδική αναφορά που γίνεται στο κείμενο της σχετικής έκθεσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «η πολιτική αστάθεια είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής»και «έχει σταματήσει την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ η κατάσταση του κρατικού Προϋπολογισμού έχει επιβαρυνθεί», τονίζει το think tank του Κιέλου.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν περνιέται για... καινούργιο από το IfW. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής είναι έτσι και αλλιώς ένα μοτίβο (σ.σ.: ένα επαναλαμβανόμενο σύμβολο) στην τρέχουσα ελληνική κρίση χρέους».

Οι Γερμανοί οικονομολόγοι αντιπαραθέτουν με πολύ έντονο τρόπο την Ελλάδαμε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης οι οποίες εφάρμοσαν ανάλογα προγράμματα προσαρμογής. Ειδικότερα, ως παραδείγματα αναφέρονταιη Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία, στις οποίες «οι κυβερνήσεις ήταν πιο πολύ πιο αποτελεσματικές και προσηλωμένους στους στόχους συνεργαζόμενες με τους δανειστές».

Εξάλλου, το IfW υπενθυμίζει τη «φιλολογία» που έχει αναπτυχθεί από το ΔΝΤ σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Σύμφωνα με αυτήν, ο «σημαντικότερος παράγοντας» για την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η «ιδιοκτησία» του, δηλαδή το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε είτε να ιδιοποιηθεί το πρόγραμμα της τρόικας είτε να παρουσιάσει και να εφαρμόσει το δικό του.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα