Ξένοι εμπειρογνώμες στην «ποδιά» της κυβέρνησης

Την επιθυμία του να συνεργαστεί άμεσα με την νέα κυβέρνηση εξέφρασε από το βήμα συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχνεμπαχ, ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Επαναλαμβάνοντας τον στόχο της Ομάδας του για παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση, προανήγγειλε την άφιξη εντός Ιουλίου στην Αθήνα
Γάλλων, Ολλανδών και Γερμανών εμπειρογνωμόνων για να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων, ενώ ανέφερε ότι, για τη δημόσια διοίκηση έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις του ΟΟΣΑ και Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως εντός του Ιουλίου θα έρθουν στην Ελλάδα Ολλανδοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να παράσχουν τεχνικές συμβουλές για την ανάπτυξη του κλάδου των εξαγωγών, ενώ σημείωσε πως από τον περασμένο Απρίλιο έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση λεπτομερής έκθεση ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της διοικητικής γραφειοκρατίας στις διασυνοριακές συναλλαγές, όπως τα τελωνεία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, ο οποίος όπως είπε πρέπει να συρρικνωθεί κατά 25% τα επόμενα χρόνια.

Στόχος της task force, πρόσθεσε, είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων στους κλάδους της οικοδομής, του τουρισμού του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Η task force, συνέχισε ο ίδιος, βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον ΟΟΣΑ για αυτό το θέμα, καθώς επίσης και με ειδική ομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Ράχενμπαχ πρότεινε τρία βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα και τα οποία είναι τα εξής:
- Η επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις
- Η καλύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά κοινοτικά κονδύλια και
- Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα